AKTUELNO

Naučite kada je najbolje rešenje jednostavno se povući i reći samo zbogom svom partneru.

Veze i ljubavni odnosi zahtevaju ogromna ulaganja vremena, novca i iznad svega, emocionalne energije. Što više investirate u odnos, to on više oblikuje vaše izbore, i na kraju vaš život. Kada ste toliko uložili, može biti teško pustiti partnera, iz raznih ličnih razloga: pitate se da li ste zaista uložili dovoljno napora da se stvari reše, strah vas je da budete sami ili da iskoračite iz svoje zone komfora i izgradite novi život.

Ali, kada se veza pogorša do neke nedozvoljavajuće tačke, šteta je učinjena, i čak ni enormna doza spašavanja ne može je spasiti. Ključno je znati kada treba (na)pustiti vezu, da biste smanjili svoje gubitke, održali svoje mentalno zdravlje i blagostanje, i krenuli napred ka nekom boljem odnosu koji zaslužujete. Ovo su četiri ključna znaka da je vreme da raskinete vezu. Ako čak i jedan od njih postoji, verovatno je dovoljno razloga da se krene dalje.

1. Nestalo je podrške i dobrote u vezi. Seksualna hemija i zajedničke vrednosti jesu važni aspekti veze, ali čvrsta veza se gradi na podršci i dobroti koja postoji između dvoje ljudi. Dobrota je ono što održava partnere zajedno i u teškim vremenima. To je spremnost da se oproste greške i tolerišu neke navike. Zatim i podrška, divljenje, poštovanje i posvećenost koju imate jedno prema drugom. Dobrota obično ne nestaje preko noći: vremenom erodira. Ponašanja koja ukazuju da su poštovanje i dobrota prema partneru nestali uključuju hroničnu razdražljivost, ljutnju, distancu, zlobu i nedostatak poštovanja bilo koje vrste. Nažalost, nakon što dobrota izbledi, obično jedan partner/ka je toliko povređen da je veoma teško povratiti nekadašnju ljubav i dobar odnos.

2. Partner/ka vas ne poštuje. Poštovanje je jedan od najvažnijih aspekata svake veze, pa čak i nadmašuje poverenje, jer ne možete verovati nekome ko vas ne poštuje. Čak i sitnice su bitne, jer način na koji vas neko tretira otkriva njegov karakter i prava osećanja prema vama. Nepoštovanje može doći u mnogim oblicima, i možda ga nećete uvek u potpunosti isprva prepoznati, ali ćete ga uvek osećati. To je ono osećanje koje se javlja kada se uništi neko osnovno očekivanje od veze i partnera/ke. Ponašanja kao što su uvrede, laganje ili varanje su znakovi nepoštovanja, i ono što oni zaista otkrivaju je nedostatak brige o tome kako se vi osećate, i kako ova ponašanja utiču na vas. Ako niste sigurni da li vas partner ne poštuje ili samo niste svesni toga, recite mu kako njegovo ponašanje čini da se vi osećate, i vidite šta će se onda dogoditi. Ako se on/ona potrude da shvate vašu perspektivu i promene svoje ponašanje, tako vam pokazuju da im je stalo, ali ako vas odbace ili se vrate na isto ponašanje, oni upravo tako pokazuju nedostatak poštovanja prema vama i vašoj vezi.

Foto: Unsplash

3. Previše se trudite. Protok energije između dvoje ljudi u većini zdravih odnosa je uglavnom jednak. Davanje i uzimanje bi trebalo da bude ravnopravno kod oba partnera. Kada se odnos između partnera počne pogoršavati, može izgledati kao da jedna osoba radi sav posao kako bi ga održala, što stvara neravnotežu i nepovezanost između partnera. Osoba koja obavlja sav posao može postati ogorčena, a osoba koja samo “prima” može postati sve više i više samozadovoljna. Kada se previše trudite da dođete do nekoga, taj neko se obično kreće u suprotnom pravcu, tj. beži od vas. Ako osećate da ste radili većinu posla u svojoj vezi u poslednje vreme, napravite veliki korak unazad i vidite šta se dešava. Ako vaš partner počne da prihvata zatišje i dolazi prema vama, onda mogućnost ponovnog poboljšanja veze još uvek postoji. Ako se, međutim, povučete, a vaš partner se naljuti ili nastavi da se udaljava, onda su šanse da se on/ona nikada ne vrate natrag.

4. Samo se radi o drugoj osobi. Iako je svaki odnos drugačiji, oba partnera generalno treba da osećaju da ima mesta za njihov rast i razvoj, i da imaju potvrdu da su njihovi pojedinačni snovi i težnje u životu važni, da se vredniju u vezi u kojoj su. Treba da osetite da postoji prostor u vezi da se vaši interesi vrednuju, i da postoji dovoljno prilika da se vaše potrebe ispune. Osoba oko koje se veza vrti je uglavnom zadovoljna ovim aranžmanom, dok druga osoba završava sa osećajem ogorčenosti i iskorišćenosti, i kao da živi tuđim životom. Ako osećate da je vaš odnos takav, pokušajte da stvorite prostor za sebe i da insistirate na svojim potrebama. Ako se vaš partner uznemiri ili jednostavno ne reaguje, onda je verovatno da ćete morati da nastavite dalje, da ćete pronaći sebe ponovo i zadržati svoj integritet.

Pozdraviti se sa vezom, naročito dugom ili vezom punom neuzvraćene ljubavi nikada nije lako, ali održavanje vašeg samopoštovanja i dostojanstva je ključ vašeg mentalnog blagostanja. Ponekad je otpuštanje loših stvari, u ovom slučaju veze, najbolja stvar koju možete učiniti za sebe. Znajte da kada brinete o sebi, stavljate sebe na prvo mesto, i najboljem ste mogućem putu da budete u sretnom, zdravom i ispunjenom odnosu, i samo je pitanje vremena kada ćete ga naći. A do tada uživajte u novostečenoj slobodi, zabavi i novim prilikama!

Foto: Unsplash

Ako vas interesuje ova i slične teme o rešavanju raznih vrsta problema, možete pročitati nešto više o tome OVDE.

Autor: Pink.rs

#Ljubav

'