AKTUELNO

Ako unosimo oko dva litra prečišćene vode dnevno, rizik od kamena u bubregu svodi se na minimum.

Kako još voda utiče na zdravlje, objašnjava dr Biljana Lučić iz ordinacije Zepter Medical.

1. Voda čuva srce

Nedostatak tečnosti u organizmu može dovesti do promene u regulaciji telesne temperature, smanjene motivacije, umora, mentalne i fizičke tromosti. Takođe, može doći do oticanja stopala, glavobolje, pa i do bolesti opasnih po život kao što je infarkt.

- Održavanje dobre hidratacije omogućava da srce lakše pumpa krv kroz krvne sudove i podstiče bolji rad mišića – objašnjava dr Lučić.

Optimalna hidratacija sprečava sve navedene probleme, a dovoljan unos vode smanjuje oksidativni stres odgovoran za oštećenja ćelija i ubrzano starenje.

2. Pozitivno utiče na rad mozga

Istraživanja pokazuju da čak i blaga dehidratacija može pogoršati moždane funkcije. Utvrđeno je da žene pri gubitku tečnosti od 1,36% ćešće imaju glavobolju, imaju pad raspoloženja i koncetracije.

Foto: Pixabay.com

Kod mladih muškaraca gubitak tečnosti od 1,59% izaziva primetne probleme sa memorijom, osećajem anksioznost i umora.

Mnoga istraživanja u kojima su ispitivane osobe svih životnih dobi (od dece do starijih osoba) takođe si pokazala da manja dehidratacija može pogoršati raspoloženje, pamćenje i funkcije mozga.

3. Ublažava glavobolju

Dehidratacija može biti uzrok glavobolje. Nekoliko istraživanja je pokazalo da voda ublažava simptome glavobolje kod osoba koje su dehidrirane. Da li će glavobolja proći usled konzumiranja vode, zavisi pre svega od vrste glavobolje.

- Istraživanja pokazuju da unošenje vode ublažava simptome različitih vrsta glavobolja i može pomoći u rešavanju ovog neprijatnog bolnog stanja – objašnjava dr Lučić.

4. Leči zatvor

Zatvor je veoma čest zdravstveni problem koji može dovesti do hemoroida, ispadanja rektuma, pukotina na anusu i nemogućnosti zadržavanja stolice. Nedovoljan unos vode je jedan od faktora rizika za pojavu opstipacije i kod mlađe i kod starije populacije.

Prema rezultatima mnogih istraživanja, povećan unos prečišćene vode daje odlične rezultate u lečenju zatvora.

5. Najbolja prevencija kamena u bubregu

Glavni uzrok stvaranja kamena u bubregu je nedostatak vode u organizmu. Ako dnevno unosimo dva litra kvalitetne, prečišćene vode i pripremamo hranu sa ovom vodom, rizik od stvaranja kamena se znatno smanjuje.

Foto: Tanjug

Unošenje adekvatne količine vode podstiče izlučivanje mokraće, sprečava stvaranje kristala u bubrezima i formiranje kamena.

- Svetlo žuta boja mokraće je pokazatelj dobre hidratacije, dok tamno žuta znači da nismo uneli dovoljno vode – kaže naša sagovornica.

6. Leči mamurluk

Alkohol je diuretik, tako da, kada pijemo, organizam gubi više vode nego što je apsorbuje. Iako dehidratacija nije glavni uzrok mamurluka , ona može uzrokovati žeđ, umor, glavobolju i suva usta.

Najbolji i najprirodniji način da se ublaži mamurluk jeste da se popije barem jedna velika čaša vode pre odlaska u krevet, kao i da se pije što više vode dan nakon lude noći.

7. Podstiče mršavljenje

Voda stvara osećaj sitosti i ubrzava metabolizam. Dokazano je da unos jednog litra vode ubrzava metabolizam za 24-30% tokom sat i po vremena. Ovo znači da, ako pijemo dva litre vode svaki dan, povećavamo ukupnu potrošnju energije za 96 kalorija dnevno.

Čaša vode pola sata pre obroka je najefikasnija jer smanjuje osećaj gladi, pa nam je potrebna manja količina hrane. Jedno istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su pili pola litra vode pre obroka za 12 nedelja izgubili na težini oko 44% više od onih koji nisu pili vodu.

#Bubrezi

#Zdravlje

'