AKTUELNO

Kao i kod onih koji bi da smršaju, i oni koji bi da se ugoje moraju biti uporni i istrajni.

Većina ljudi koji imaju problema sa telesnom težinom su gojazni i žele da smršaju, ali postoji značajan broj onih koji su mršavi i žele da se udebljaju. Teško je reći šta je teže postići, smršati ili ugojiti se, jer svakom je njegov problem najteži.

Ukoliko se čovek raznovrsno i redovno hrani, zdravije je da je mršav nego debeo. Kod nekih osoba su genetika i metabolizam takvi, da koliko god da jedu to se ne primećuje. Ipak, preterana mršavost nije dobra jer može da bude znak neke bolesti. Često je nedovoljna uhranjenost povezana sa psihičkim problemima kao što su depresija ili stres. Postoje i neki trendovi (na primer u modi), koji forsiraju mršavost, što se odražava i na osobe koje prate modne trendove.

Foto: Pixabay.com

Donosimo vam recept pomoću kojeg ćete uspeti da nabacite masu: 200 grama surutke u prahu, 500 grama sojinog brašna, 200 grama dekstroze. Sve ovo izmešajte u jednoj činiji.

Konzumirajte po dve supene kašike dnevno ove smese (koja je prapkasta) u mešavini sa mlekom. Sipajte onoliko mleka, koliko je dovoljno da se dobija smesa koja podseća na kašu.

Inače, sve ove proizvode možete naći u prodavnicama zdrave hrane i izuzetno su povoljne.

Osim toga, neophodno je unositi barem 2.500 kalorija dnevno i, naravno, redovna umerena fizička aktivnost. Za povećanje telesne i mišićne mase neki nutricionisti preporučuju kozije mleko i prepeličja jaja. Pivski kvasac otvara apetit. Jedite voće i povrće, meso, ribu, žitarice. Grickajte bademe, lešnike, orahe, pistaće. Kvalitetne kalorične namirnice kao što su kikiriki, mileram, jaja, maslac, sir su poželjne u ishrani.

Važna je redovna ishrana i uvođenje međuobroka. Treba imati tri obroka i dva međuobroka dnevno. Poželjna je umerena, a ne preterana fizička aktivnost. Neaktivnost nikom nije donela dobro. Umerena fizička aktivnost i čist vazduh će vam otvoriti apetit. Vodite računa da dovoljno spavate i da pijete dovoljno vode.

#Recept

#Zdravlje

'