AKTUELNO

Od smanjivanja stresa do obezbeđivanja minerala za koje niste ni znali da su vam potrebni, hladan čaj je mnogo više od osvežavajućeg pića, a to dokazuje čak 40 studija.

Pročitajte zašto je čaša hladnog čaja nešto što nikako ne bi trebalo da odbijete tokom vrelih letnjih dana:

*Hladan čaj, posebno tokom visokih temperatura je jedan od najboljih izvora hidracije i to odmah posle vode. Dokazao čak i Harvard!

*Dve do tri čaše hladnog čaja dnevno mogu poboljšati kardiovaskularne funkcije organizma, te smanjiti rizik od infarkta, moždanog udara i visokog krvnog pritiska. Ako uzmemo u obzir da su ove bolesti na prvom mestu najčešćih u Srbiji, onda bi ispijanje hladnog čaja trebalo svima da pređe u naviku.

*Rezultati istraživanja pokazuju da ispijanje čaja može preventivno delovati na gubitak zuba, odnosno njihov kvalitet jer čaj menja pH vrednost u vašim ustima.

*Čaj je pun i antioksidanata koji usporavaju proces starenja i čine vašu kožu mlađom.

*Ograničena količina kofeina može pozitivno uticati na jačanje kostiju, posebno kod žena koje imaju rizik od osteoporoze.

*Rezultati istraživanja Tea Association of the USA dokazuju da je više od 3,000 studija pokazalo da hladni čaj preventivno može uticati na dobijanje raka pluća. Naime, čaj sadrži flavonoide koji napadaju slobodne radikale u vašem telu i uništavaju ih pre nego što stignu da vam naprave štetu.

*I, ono što je možda najvašnije kada je svakodnevnica u pitanju - hladan čaj osim što je svojevrsno osveženje idealna je zamena za kafu, a zahvaljujući maloj dozi kofeina držaće vas budnim i energetski sposobnim do kraja dana. Još jedna studija je dokazala da su ljudi koji su svakodnevno pili čaj bili pod manjim stresom od onih koji nisu praktikovali ispijanje čaja.

#piće

'