AKTUELNO

Ekskluzivno saznajte koje ponašanje može biti neprihvatljivo vašem partneru i po cenu raskida odnosa!

Verovatno se svi često zapitate da li postoji neko pravilo ponašanja kako bi vam veza bilo što bolja, mirnija i idealnija, koliko god to veza može biti. Kada se jedan partner u vezi oseća napadnuto, tužno ili zbunjeno, to može biti odgovor na ponašanje njihovog partnera koji razvija uobičajeno problematično ponašanje. Određena ponašanja u vezi su uobičajena i mogu se kontrolisati kada se dešavaju retko. Ali, kada neko rizično ponašanje postane rutina, može poremetiti čitav koncept veze. Tada osoba koja pokazuje problematično ponašanje može biti poptuno slepa za štetu koju prouzrokuje u odnosu. Ona može videti emocionalnu distancu kod svog partnera, ali propušta dublju vezu sa svojim uobičajenim ponašanjem.

Ovo su pet najčešćih navika koje će vas verovatno udaljiti vašeg partnera od vas i stvoriti emocionalnu distancu.

1. Previše kritike.Zlatni odnos koji bi trebao da važi za komunikaciju u vezi je da 80% onoga što kažete treba da bude pozitivno ili neutralno, i samo 20% bi trebalo da bude kritično ili direktivno (npr. "danas je tvoj red da baciš smeće"). Ali kod nekih parova, taj odnos je skoro suprotan. Kada jedan partner stalno iznosi mala (i ne tako mala) nezadovoljstva i pritužbe, to može biti potpuno demorališuće za drugog partnera, koji onda počinje da se oseća kao da ne može učiniti ništa ispravno, i kao rezultat toga, počinje emotivno da “luta”.

2. Neujednačena veština argumenta ili razgovora.ada je jedan partner daleko bolji komunikator o emocionalnim problemima od drugog, to mu daje “nepravednu” prednost tokom argumenata i sukoba u vezi. Partner koji ne komunicira dobro ili koji ne može izraziti svoje misli i osećaje tako tečno, verovatno će izgubiti većinu argumenata kao rezultat, čak i kada je u pravu. Vremenom ćutljiviji partner uviđa da je besmisleno raspravljati se ili izazivati zabrinutost, jer on nikada ne može pobediti, i zato se isključuje i povlači.

3. Nedostatak empatije prema emocionalnom stresu kod partnera.Kada je jedan partner više pod stresom, a drugi partner ne pokazuje saosećanje ili empatiju, to može imati razarajuće dejstvo. Svi mi očekujemo da naš partner bude osoba na koju se najviše oslanjamo za podršku i saosećanje u teškim vremenima, a kada on/ona ne uspe u ovom zadatku, uobičajeno je da se partner koji nema zadovoljavajuću podršku od svog para povuče, i nastoji ispuniti te emocionalne potrebe sa nekim drugim.

Foto: Unsplash

4. Ignorisanje važnih pritužbi.Koliko god je previše pritužbi problem, ignorisanje smislenih pritužbi od strane vašeg partnera, posebno kada se one ponavljaju, učiniće se osećate odbačeno i zanemareno. Jedan od najčešćih primera ove dinamike se javlja kada jedan partner izlaže zabrinutost zbog seksualnog nezadovoljstva ili frustriranost zbog nedostatka intimnosti. Ljudi imaju tendenciju da izgovaraju takve pritužbe samo toliko puta pre nego osete da su previše puta odbijeni i previše povređeni da pokušaju ponovo. I do tog trenutka šteta je možda već učinjena.

5. Zavisnost od interneta i društvenih mreža.U sadašnje moderno doba previše je nas zavisno o našim pametnim telefonima i društvenim mrežama, i poklanjamo im mnogo više pažnje nego našem partneru. Kada se telefon stalno gleda ili koristi tokom večere, ili dok gledate TV zajedno, u sred razgovora, i čak i tokom intimnih trenutaka, to može imati dramatičan efekat na raspoloženje, sreću i zadovoljstvo kod vašeg partnera.Zato, pojačajte vaša čula, pažnju i pružite je što više, kao i empatiju vašem partneru, biće vam duboko zahvalan. A, ako vam treba još saveta, pitajte Afričku šljivu, ona već sve zna o uspešnim vezama!

Više o svemu ovome i sličnim temama možete pročitati upravo OVDE.

Autor: Pink.rs

#Ljubav

'