AKTUELNO

Već duže vrijeme osećam umor i vrtoglavicu, a i noge mi otiču. Dah mi je kraći nego obično. Da li bi ovi znakovi mogli ukazivati na neko srčano oboljenje?

Simptomi koje osećate su nespecifični, ali kad se javljaju zajedno, mogu biti uzrokovani srčanom slabosti. Srčana slabost uzrokuje umor, a i otoci na nogama su tada česta pojava. Kombinacija vaših tegoba zahteva kardiološku obradu, svakako kardiološki pregled s EKG-om i ultrazvuk srca.

Nekad ovi simptomi budu i posledica bolesti perikarda (srčane ovojnice), ali i ta stanja se prilično dobro mogu detektirati ultrazvukom srca. Ipak, dešava se da osobe imaju ove simptome i zbog drugih uzroka. Neki lekovi, naprimer, mogu izazvati otoke na nogama, a umor i kratak dah mogu biti posledica i bolesti pluća. Ipak, zbog kombinacije tegoba koje navodite, najbolje je najpre uraditi kardiološku obradu.

Kardiovaskularne smetnje i testiranja

Foto: Pixabay.com

Koji testovi se preporučuju kada lekar sumnja da pacijent ima kardiovaskularne probleme?

Pri sumnji na kardiovaskularne probleme obavezni su EKG i kardiološki pregled, a uputno je uraditi i ultrazvuk srca (ehokardiografiju), što se smatra jednom od najinformativnijih dijagnostičkih metoda u kardiologiji. Ove pretrage dobar su temelj za dijagnostiku. Ukoliko ima potrebe (ako pacijent oseća bol u prsima, posebno pri naporu, gušenje pri naporu, bol u prsima pri izlasku na hladno, zamorljivost pri naporima), ima razloga da uradi i ergometriju, tj. test opterećenja.

Ako taj test pokaže ishemiju miokarda, stanje u kojem srce ne dobija dovoljno krvi, pacijenta treba uputiti na koronarografiju – invazivno snimanje koronarnih arterija. S druge strane, ako pacijent oseća nepravilnosti u radu srca ili ako je zabeležen gubitak svesti, potrebno je uraditi EKG holter-monitoring da se ispita jesu li u pitanju poremećaji srčanog ritma. Za preciznu evaluaciju hipertenzije može se raditi 24-satni monitoring krvnog pritiska. Za početak je, pak, najbolje uraditi kardiološki pregled s EKG-om i ultrazvuk srca.

#Zdravlje

#srce

'