AKTUELNO

Sledeći saveti će vam pomoći i pokazati vam laganiji način za obavljanje ovog, mnogima od nas omraženog, posla.

Nekoliko dana pre samog čišćenja prošetajte po kući i pogledajte šta sve treba da se uradi. Usredsredite se na one delove stana koji su vam najvažniji, a to su obično nameštaj, kućni aparati i podovi.

Pobrinite se da imate sve što vam je potrebno za veliko čišćenje - sva sredstva za čišćenje, krpe, metle i slično, kako biste što lakše i brže očistili kuću. Pripremite i kese za đubre i veće kartonske kutije u koje ćete staviti smeće.

Spremanje sezonske odeće

Došlo je toplo vreme, ali i period kada pakujemo tople džempere, kapute i drugu zimsku odeću. Spremanje sezonske odeće je jednostavan postupak, ukoliko se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila: pobrinite se da su kutije i prostori u koje spremate sezonsku odeću čisti, da je prostor hladniji, taman i suv, kako bi odeća bila u dobrom stanju do druge zime.

Provera električnih aparata

Očekujemo da će nas električni aparati dobro služiti svaki put kada nam zatrebaju, ali često znamo da zanemarimo njihovo održavanje. Ovo doba godine je idealno vreme da proverite da li vaši aparati dobro rade. Očistite frižider, odmrznite led u zamrzivaču i dobro očistite unutrašnjost. Temeljno očistite i šporet, mašinu za pranje sudova i veša, a antibakterijskim sredstvima očistite ventilacione i klima uređaje.

Rešite se nepotrebnih stvari

Kod velikog čišćenja obavezno je baciti suvišne stvari iz kuće. Ako nešto niste koristili proteklih godinu dana, verovatno vam neće nedostajati. Takođe, proverite kuhinjske i kupatilske ormariće. Izbacite sve lekove, kozmetiku i hranu kojoj je istekao rok trajanja.

Uređenje garaže/podruma/tavana

Iako ovo spada u stvarno temeljno čišćenje, verujemo da i na te prostorije treba obratiti pažnju. Organizujte police, ormare i kutije u koje ćete pospremiti novogodišnje ukrase, sportsku opremu koja vam neće uskoro trebati ili druge stvari koje nemate gde drugo da stavite, a mogle bi da vam zatrebaju.

Prostor oko kuće

Proleće je idealno vreme za pripremu terase ili dvorišta za prolećne i letnje aktivnosti. Očistite baštenski nameštaj i terasu. Izravnajte travnjak, orežite biljke i proverite u kakvom su vam stanju ograda, vrata i prozori.

#Dom

#Kuća

'