AKTUELNO

Svesni smo promena koje se dešavaju unutar svake žene kada je u drugom stanju...

Ipak se u vama razvija jedno novo ljudsko biće. Ali, šta znate o promenama koje se dešavaju sa fizičkim izgledom? Pitali smo ginekologe da nam otkriju šta se konkretno dešava sa kožom žene i da li trudnoća na nju može uticati – negativno ili pozitivno.

Više sjaja

Trudnoća povećava cirkulaciju krvi za oko 50%. Kao dodatak tome, vaše telo će prozvoditi više hormona koji uzburkavaju proizvodnju ulja. To znači da će vaša koža dosta više sijati i da će to biti primetno!

Tamnije fleke na licu i vratu

Loša strana velikog broja hormona je i izazivanje melanina, što izaziva stvaranje velikih tamnijih fleka i pečata po koži, a uglavnom na obrazima, nosu i čelu. Zato se te fleke i nazivaju “trudničkom maskom”. Zbog toga mažite redovno i što češće kremu sa zaštitnim faktorom, kao i šešire i naočare kad god ste napolju. Takođe, nemojte se brinuti zbog fleka jer uglavnom nestaju nakon porođaja.

Može da vas svrbi

U poodmakloj trudnoći, koža na stomaku vas može dosta svrbeti zbog širenja usled rasta stomaka. Retko to može biti i znak prolema sa jetrom koje je poznato i kao kolestaza. Ako primetite da vas koža na stomaku neuobičajeno mnogo svrbi, najbolje je da se odmah obratite vašem ginekologu. Svakako je bitno da mažete stomak redovno kako bi koža bila hidrirana i elastičnija (nikako ne želite strije, zar e?)

Možda dobijete liniju na sredini stomaka

Ova tamna linija se javlja od pupka do pubične kosti i stručno se naziva “linea nigra”. Javlja se u drugom trimestru i nestaje nakon porođaja.

Varikozne vene

Na početku smo spomenuli veću cirkulaciju krvi zbog koje nastaje veliki pritisak u venama u nogama i stopalima, zbog čega mogu da oteknu i budu ispupčene. Najbolji lek za to je vežbanje i generalno kretanje. Čarape koje stežu su takođe dobar “lek” za vene.

#Koža

#Trudnoća

'