AKTUELNO

Putovanja sa partnerom ili prijateljima zahtevaju planiranje i organizaciju, međutim, kada još jedan član porodice postane deo jednačine za putovanja, stvari postaju pomalo drugačije.

Prvo putovanje sa bebom zahteva pažljivo planiranje i drugačiji pristup organizaciji samog putovanja. Kako se sezona letnjeg odmora bliži, tako se i planiranje putovanja sve učestalije pominje u svakodnevnim razgovorima. Pored opremanja dečje sobe ili odabira prekrivača za vašu bebu, planiranje putovanja sa bebom je aktuelno u ovo doba godine.

Ako planirate da odmor provedete sa bebom, ovo su saveti i ideje za roditelje kako da organizuju prvo putovanje s bebom.

Prvo putovanje sa bebom – šta treba imati na umu

Lekari i pedijatri kao odgovarajući period za prvo putovanje sa bebom uzimaju starost bebe od tri i više meseca. Znači, prva stvar koju treba da imate na umu kad želite da organizujete prvo putovanje sa vašom bebom, važno je da ne poremetite ritam bebe i da ga napornim putovanjem ne opteretite previše. Ukoliko su u pitanju kraće destinacije, putovanje sa bebom moguće je odmah nakon prvih šetnji.

PRE PUTOVANJA

Pre putovanja sa bebom, potrebno je da obavite redovan pregled kod pedijatra. Pri odabiru destinacije, postarajte se da ona odgovara najmlađem članu vaše porodice. Ako se pitate gde na putovanje sa bebom, odgovor je pre svega na neko mesto koje nije previše bučno. Postarajte se da malu decu ne vodite na mesta na kojima postoji rizik od zaraze, jer male bebe treba da budu vakcinisane protiv brojnih bolesti. Ako beba ima zdravstvenih problema, izbegavajte duža putovanja. Takođe, pre putovanja sa bebom, raspitajte se oko vremenske prognoze i uslova kako bi se vaša beba na najbolji način prilagodila destinaciji na kojoj putujete. Raspitajte se da li na tim destinacijama postoji bejbi-frendli program koji pruža usluge čuvanja dece, kao i da poseduje sve što je vam je potrebno da bebi ugođaj bude potpun.

Foto: Pink.rs/Aleksandra A.

Međutim, ukoliko se radi o dužem putovanju, gde se menja nekoliko vremenskih zona, potrebno je bebin ritam prilagoditi promenama. To se najbolje postiže postepenim uvođenjem promena u dnevnu rutinu hranjenja, dojenja ili spavanja. Potrebne stvari za bebu najbolje je spakovati par dana ranije.

Obavezno spakujte bebine omiljene stvari, kao i čitav higijenski pribor koji beba koristi i kod kuće. Spisak stvari za bebe obavezno upotpunite putnim osiguranjem. Kod pripreme za putovanje, bitno je da isplanirate sve – od destinacije do prtljaga. Ovo je posebno važno kada su u pitanju bebe jer su ovi mali saputnici osetljivi i ne mogu dobro da podnesu svaku vrstu putovanja.

Putovanje sa bebom avionom – beba u avionu

Bebe uzrasta do dve godine (infanti) mogu da lete avionom bez avionske karte. Roditelji plaćaju samo 10% ukupne cene karte za svoju bebu. Pored toga, bebama se ne naplaćuje avio taksa pa je za putovanje sa bebom avionom najčešće potrebno izdvojiti simboličnu svotu novca. Međutim, beba u avionu predstavlja ogroman izazov, kako za roditelja, tako i za okolinu.

Gde na LETOVANJE sa bebom?

Pre samog odabira destinacije i odgovora na pitanje gde na more sa bebom, uverite se da je oprema za bebe za more u punom sastavu, a posavetujte se i sa lekarom oko vremena koje beba sme da provodi u vodi. Ako imate sve potrebne stvari za bebu, važno je da odaberete odgovarajuću lokaciju za letovanje sa bebom. Kada su u pitanju destinacije za letovanje sa bebom, u nastavku teksta predstavićemo nekoliko bejbi-frendli destinacija predloga gde može da letujete sa bebom.

Pre samog ulaska u avion, potrebno je da se pripremite na gužvu na aerodromu i da se raspitate da li sam objekat poseduje opremu za negu bebe. Zbog toga, vodič za sadržaj na aerodromu može da bude korisna stvar kad planirate putovanje s bebom. Prilikom ulaska u avion, postarajte se da uzmete sedište do prozora, kako iz pragmatičnih razloga koji vam olakšavaju privatnost prilikom hranjenja bebe, tako i iz animatorskih razloga – bebi može da bude zanimljivo da gleda kroz prozor.

Foto: Pink.rs/Aleksandra A.

Avio-kompanije nude majkama sa bebama platnene kolevke koje u velikoj meri olakšavaju prvo putovanje sa bebom. Ove korpe su besplatne, a anatomski oblik se razlikuje u zavisnosti od kompanije sa kojom letite. Prilikom rezervacija, potrebno je da se naglasi da majka želi da joj tokom putovanja ova korpa bude na raspolaganju. Kada su u pitanju sedišta za bebe, dozvoljeno je da jedna beba bude na sedištu na kom sedi roditelj ili staralac.

Gde na zimovanje sa bebom?

Iako nam u suret dolazi letnja sezona, potrebno je imati u vidu da je organizovanje putovanja sa bebom tokom čitave godine izazov za roditelje. Odlazak na zimovanje sa bebom predstavlja poseban izazov za roditelja jer je svaki odlazak na planinu zahtevan za mlad organizam. Zato je odlazak na zimovanje sa bebom bolja opcija za stariju decu. Tada je moguće da obiđu planinu na kojoj zimujete, da se uključe u neku od zimskih aktivnosti, bilo da je u pitanju sankanje, skijanje ili planinarenje, pa je zato poželjno da bebe sačuvate od zimskih izleta tokom najranijih meseci.

Ukoliko roditelj za svoju bebu želi posebno sedište, zbog dužine leta ili većeg komfora, potrebno je da plati 67% ukupnog iznosa karte, kao i sve takse za kupovinu karte kod odrasle osobe. Ako beba sedi na posebnom sedištu, potrebno je da se vodi računa o bezbednosti bebe tokom leta. Zbog toga, avio-prevoznici daju spisak odgovarajućih tipova automobilskih sedišta koje je moguće uneti na let kako bi se bebi obezbedio bezbedan i udoban let avionom.

Još jedna napomena u vezi sa bebom u avionu je da je potrebno da roditelji sa bebom uđu na let pre ostalih putnika. Na taj način imaju više vremena da sebe i bebu pripreme za put.

#Porodica

#Putovanja

'