AKTUELNO

Grudi su ženama često slaba tačka jer mnoge misle da im nisu dovoljno velike, zategnute i da im je oblik ružan.

Kada se pogledaju u ogledalo žene najčešće gledaju svoje grudi i njihov oblik, a kako postoje različiti oblici grudi postoje i različiti tipovi bradavica.

Lekari su odredili neke od najčešćih oblika bradavica i poslali važnu poruku ženama da se obavezno jave lekaru ako primete bilo kakve promene na grudima i bradavicama. Iako je oko 90 odsto izraslina na grudima bezopasno i ne ukazuju na rak, svakako biste trebale da posetite lekara ako primetite neku kvržicu pod prstima.

Isturene bradavice

Areola je mala i roze boje, a bradavice koje su isturene mogu da izazivaju neugodnost kod nošenja odeće i veoma su upadljive ukoliko nosite nešto tankog materijala bez grudnjaka. Nije ništa čega se trebate bojati, a ukoliko je neprijatnost velika onda možete da odete na operaciju.

Velike bradavice

Bradavice dolaze u različitim oblicima i veličinama i ne postoje prevelike ili premale kada su u pitanju grudi. Važno je biti ih svestan, ali veličina ne mora ništa da znači.

Foto: Pixabay.com

Male bradavice

Kako kod velikih, tako i kod malih bradavica možemo da osećamo blagu neprijatnost ukoliko mislimo da su nam bradavice premale za naše grudi.

Dlakave bradavice

Sve žene i muškarci imaju dlake po telu i oko areola, a boja dlaka se menja kao i njena debljina i dužina. Maljavost može da bude uslovljena etničkom pripadnošću, a poneakd trudnice primećuju da su im malje tamnije. Hormonske promene kod upotrebe kontracepcije mogu da utiču na rast dlaka oko bradavica i to je potpuno normalno i prirodno.

Uvrnute bradavice

Ukoliko ste uvek imali ovakve bradavice onda nemate razloga za brigu. Posmatrajte vaše grudi i obratite pažnju da li je došlo do neke iznenadne promene u poziciji brdavica.

Ravne bradavice

Ravne bradavice su u ravni sa areolama i ne štrče mnoog iz njih i često izgledaju potpuno ravno bez obzira koliko je neko uzbuđen. Nemate razloga za brigu ako imate ovakve bradavice.

Foto: Pixabay.com

Pufnaste bradavice

Kada su areole ispupčene razlog tome je višak tkiva u areolama i to može da bude nasledna karakteristika ili rezultat hormonske promene u pubertetu. Označava porast nivoa hormona koji se dešava u trudnoći ili tokom menstrualnog ciklusa.

Neravne bradavice

Te male kvržice na areolama su potpuno prirodne i normalne i mogu se naći na skoro svim bradavicama. Ukoliko primetite neku novu ili promenu izgleda stare javite se lekaru.

Abnormalne kvržice i izrasline

Preporučujemo svim ženama da se jave lekartu ukoliko uoče nešto ovakvo na grudima. Redovno radite samopregled grudi i tako ćete najbolje moći da pratite šta se dešava sa vašim grudima.

#Bradavica

#grudi

#Žena

'