AKTUELNO

Zdravlje majke često može da bude kristalna kugla za ono što možemo i sami da očekujemo, kaže Pamela Pik , profesorka medicine na Univerzitetu "Maryland" i autorka knjige "Body for Life for Women".

Ali nisu samo geni ono što utiče na nas, jer veliku ulogu imaju i naše svakodnevne navike

Evo koji genetički faktori utiču na nas:

Oblik tela

Imate salo oko stomaka koje vas užasno nervira i ne možete da ga se rešite? Za to možete da okrivite svoju mamu. Istraživanja su pokazala da je vrlo često ovakva telesna građa nasleđena od majki. Osim što ne izgleda lepo, nosi rizik od bolesti srca i dijabetesa.

Predispozicije za sport

Mama vam se bavila plivanjem ili tenisom? Vi ste onda prava srećnica. Naime, upravo kardiorespiratorna izdržljivost i uopšteno dobra forma koju imamo snažno su genetski uslovljeni. Zato su velike šanse da ste od majke nasledili snagu, izdržljivost i fleksibilnost - ili njihov nedostatak.

Stanje kože

Ako vas i sa 30 godina proganjaju akne, za to možete da okrivite majku.

- Osobe koje imaju problema s aknama obično imaju masnu kožu, što je nasledno - objašnjava profesorka dermatologije Debra Džaliman sa njujorške "Icahn School of Medicine". Utešno je to da osobe koje imaju masnu kožu izgledaju mlađe, jer ovaj tip tena sporije dobija bore. Kod osoba sa svetlijom kosom i plavim očima, pokazala su neka istraživanja, brže se javljaju bore.

- Njihova koža je tanja i ima manje melanina, pa brže stare - objašnjava dr Džaliman.

Mentalno zdravlje

Istraživanja su pokazala da ako vaša mama ili drugi bliski srodnik pate od depresije, imate dvostruko ili trostruko povećan rizik od razvoja tog stanja.

Plodnost

Samo zato što je mama rodila vašeg brata ili sestru u 44. godini, ne znači da ćete moći da učinite isto. Ipak, postoje naučno utemeljeni dokazi o tome da je doba u kom je majka prolazila kroz menopauzu najčešće nasledna i može da da neke naznake i o vašoj plodnosti. Istraživanja su pokazala da se ovarijumska rezerva mladih žena brže smanjila ako su njihove majke prestale da ovuliraju u godinama pre navršene 45. u odnosu na one čije su majke ušle u menopauzu sa 55 i više godina. Takođe, istraživanja su pokazala da sklonost ka spontanim pobačajima može da bude genetski uslovljena.

Zglobovi

Ukoliko je vaša majka imala problema s osteoartritisom, odnosno degenerativnom bolesti zglobova, postoji 40-70 odsto mogućnosti da je i sami nasledite. Neretko je osteoartritis ruku povezan s poslom, ali ukoliko ga imate i u kolenima i kukovima, postoji velika verovatnoća da je genetski uslovljen.

#Majka

#ćerka

'