AKTUELNO

Ne volite more? Dosadila su vam jezera i banje, a želite da upoznate Srbiju tokom letnjeg odmora? Naš portal vam donosi pet divnih planina na koje možete obići tokom leta i uživati u prirodi i čistom vazduhu.

1. Stara Planina

Foto: Pixabay.com

Planina koja spaja Srbiju sa Bugarskom i Crnim morem, planina po kojoj je Balkan dobio svoje ime. Stara planina nalazi se na jugu Srbije i obuhvata opštine Knjaževac, Pirot, Zaječar i Dimitrovgrad. Izuzetno je poznata po svojim vodama i očuvanom biljnom bogatstvu.

S obzirom da je sneg prekriva čitavih pet meseci, Stara planina je privlačna svim ljubiteljima zimskih sportova, ali i paraglajderima i svim ljubiteljima dugih pešačkih tura.

Čuveni “pirotski kačkavalj” dobija se od dve domaće vrste ovaca koje se uzgajaju na Staroj planini.

2. Planina Stol

Foto: Pixabay.com

Planina Stol je smeštena u Timočkoj krajini nedaleko od Bora.

Vrh planine liči na dugo usko ostrvsko uzvišenje sa oštrim vrhom i strmim liticama koji predstavljaju idealnu kombinaciju za alpinističko i sportsko penjanje. Stol je prava eko zona sa svojim atraktivnim planinarskim pejzažima koji su upotpunjeni prostarnim livadama i lekovitim travama.

3. Golija

Golija je veličanstvena planina jugozapadne Srbije, dugačka trideset kilometara, oblika slova “S”. Golija se nalazi između reka Ibra, Moravice i srednjeg toka Studenice i planina Radočela i Peštera, te čini značajan deo Starovlaške visije, na području opština Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Sjenica i Ivanjica.

Golija je ozbiljna, divlja planina, koja ima najviše snežnih padavina u Srbiji, ali i izuzetno prijatna i topla leta. Po prostranstvu četinarskih šuma, ekosistema i veličini, sa planinom Golijom se može meriti samo susedni Kopaonik, koji čini završni deo ove regije, ali Golija zauzima dva puta veće prostranstvo od Kopaonika.

Po tajanstvenoj veličanstvenoj lepoti, očuvanom prirodnom bogatstvu i brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima, mnogi Goliju vrednuju kao najlepšu planinu Srbije. Najviša tačka Golije je 1834 metara visok vrh Jankov kamen, sa koga dominira nezaboravan pogled na čitav Starovlaški region – do Prokletija, Komova, Kopaonika, Zlatara….

4. Rudnik

Planina Rudnik se nalazi blizu Gornjeg Milanovca u Centralnoj Srbiji. Dobila je naziv po tome što obiluje rudama srebra, gvožđa, olova. Samo 60km južno je Ovčarsko-Kablarska klisura i možda je to razlog zbog čega je planina bačena u drugi plan. A 80 km zapadno pronaćićete planinu Maljen, “Divčibare Ski Resort”, kao i razne hajking i biciklističke staze.

Najviši vrh planine Rudnik je Cvijićev vrh -naziv je dobio po poznatom srpskom geografu, osnivaču “Srpskog geografskog društva” i predsedniku “Srpske Kraljevske Akademije”- Jovanu Cvijiću.

5. Rtanj

Rtanj tzv. Mistična planina, vidi se skoro sa svih strana, sa Avalskog tornja sa vrhova svih šumadijskih planina, kada je dobra vidljivost, vidi se sa Kopaonika vrh Šiljak, kako prkosi okolini.

Foto: Pixabay.com

Na karti se jasno vidi jedan četvorougaonok: sa zapada Velika i Južna Morava, sa juga Nišava i železnižka pruga Niš-Pirot, sa istoka greben Stare planine dodiruje Vršku Čuku, a ispod protiče Timok, sa severa Crna Reka i klisura Čestobrodica.

Rtanj posećuju zaljubljenici prirode, avanturisti i planinari. Penju se u svim godišnjim dobima. Tokom penjanja, mogu će je da se do vrha promeni nekoliko godišnjih doba.

Opasno je penjati se po grmljavini, vrh Rtnja je često izložen udarima groma, a to se može videti po brazdama na zemli pri samom vrhu Rtnja.

#Letovanje

#Srbija

#planina

'