AKTUELNO

Bosiljak spada u porodicu usnatica - reč je o zeljastim biljkama među kojima su aromatične biljka kao što su i nana, žalfija, ruzmarin, majčina dušica i druge.

Bosiljak je izuzetno bogat antioksidansima, naročito ruzmarinskom kiselinom, kao i fenolnim kiselinama i flavonoidima. Ovi sastojci poseduju protivupalna svojstva i zbog toga se bosiljak preporučuje u cilju ublažavanja simptoma kod inflamatornih bolesti creva, kao i otoka i bolova kod artritisa.

Zahvaljujući sastojcima kao što su eugenol, linaool, limonen, estragol, itd. bosiljku se pripisuje i jako antibakterijsko dejstvo.

Bosiljak deluje posebno blagotvorno na sistem organa za varenje. Ova lekovita biljka poboljšava varenje, eliminiše gasove u crevima i ublažava nadutost, olakšava bolove i grčeve u crevima.

Kod digestivnih tegoba, popijte čaj od bosiljka koji ćete pripremiti tako što ćete nekoliko listova sušenog bosiljka preliti ključalom vodom, ostaviti da se prohladi i procediti. Sveže pripremljen, topao čaj od bosiljka pijte 2 do 3 puta dnevno posle obroka.

Topao napitak od bosiljka takođe okrepljuje, ublažava umor i poboljšava koncentraciju.

Najzad, zahvaljujući protivupalnom i antibakterijskom dejstvu, bosiljak može pomoći i kod respiratornih infekcija - kod tegoba kao što su gušobolja i kašalj, najbolje je u toku dana piti topao čaj od bosiljka, ili bar ispirati grlo njime.

#Zdravlje

#bosiljak

'