AKTUELNO

Đumbir predstavlja izvor kalcijuma, bakra, magnezijuma, mangana, fosfora, selena, cinka, gvožđa i vitamina C. Saznajte kako od ovog zdravog začina da napravite napitak protiv nadutosti!

Protivupalno i antioksidativno

Osim vitamina i minerala đumbir sadrži i vrlo zanimljiv spoj gingerol koji u laboratoriju pokazuje vrlo korisno delovanje, pa se naučnici nadaju da će biti dokazano da i kod ljudi on može delovati protivupalno, antikarcerogeno i antioksidativno.

Novija naučna saznanja pokazuju kako se đumbir osim u kulinarske svrhe često koristi u svrhu olakšavanja brojnih tegoba. Pregledom do sada sprovedenih naučnih istraživanja zaključeno je da postoje dokazi o delotvornosti đumbira kod olakšavanja mučnine trudnicama, kao i kod postoperativne mučnine i povraćanja.

Foto: Pixabay.com

Manje je uverljivih dokaza da pomaže kod bolesti kretanja, mučnine i povraćanja uzrokovanih drugim stanjima i kod artritisa. Đumbir se koristi i kod nadutosti. Istraživanje objavljeno 2011. godine u časopisu "Vorld Džournal of Gastroenteorolodži pokazalo je kako đumbir ubrzava pražnjenje želuca naročito kod osoba s tegobama kao što je loša probava i tako smanjuje bol i nelagodu u gornjem delu probavnog sistema.

Kako da pripremite napitak od đumbira?

Oni koji pate od problema nadutosti i viška gasova mogu da popiju đumbir prokuvan u vreloj vodi. Takav napitak najbolje je da popijete ujutro na prazan želudac jer će poboljšati rad creva. Komadić svežeg đumbira narendajte ili isecite na sitno i prelijte šoljom vruće vode i pustite da odstoji deset minuta.

#Stomak

#Đumbir

'