AKTUELNO

Prepustite se osećanjima.

Ne, niste ni cmizdravci, ni seka-Perse, ni papučari, ako pustite suzu uz emotivnu filmsku scenu. Ne bi trebalo ni da se stidite ovakvog ispoljavanja osećanja, jer je nedavno istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu u Oklahomi, potvrdilo da je takvo ponašanje potpuno zdravo.

Zaključeno je da se osobe koje odgovaraju ovom opisu manje osećaju usamljeno, moralnije su i stalno rade na razvijanju sopstvenog samopouzdanja. Naučnici i psiholozi ističu da ljudski mozak tokom gledanja snimljenih sadržaja ne razlikuje svesno filmske likove od stvarnih, odnosno ne doživljava ih fiktivno, pa je lako poistovetiti se i saosećati sa njima. Tako i kada se filmskim junacima dogodi nešto lepo, osetljiviji ljudi i sami momentalno postanu srećni, kao da se to dešava njima ili nekome njima bliskom.

Foto: Pixabay.com

Uz to, osobe koje i same "proživljavaju" osećaje celuloidnih junaka bolje procenjuju ljude, emocionalno su inteligentniji i manje sebični. Na kraju, zaključeno je da je gledanje filmskog programa uz uživljavanje i proživljavanje tuđih emocija mnogo zdravije po čoveka, od pukog praćenja TV iz dosade. Šta reći, nego – ponesite maramicu pre no što sednete pred ekran i prepustite se osećanjima. Zdravo je.

#Televizija

#Zdravlje

#suze

'