AKTUELNO

Leonardo da Vinči je rođen u selu Vinci u Italiji, a ono je danas prava turistička atrakcija, koja može da se pohvali očuvanjem tradicije i kulture. Ukoliko putujete u tom pravcu, ne dozvolite sebi da zaobiđete ovu destinaciju.

Leptiri lepršaju oko stolećima starih maslinjaka u Vinciju, toskanskom selu u kojem je rođen Leonardo da Vinči. Renesansni majstor je kao dete baš tamo počeo da brusi svoje talente.

I dok se meštani pripremaju za obeležavanje 500-te godišnjice Leonardove smrti 2. maja, malo toga se promenilo među vinogradima, livadama i rečicama koje se pojavljuju na njegovim slikama.

Autor Mona Lize i Tajne večere između ostalog je crpeo nadahnuće iz svog skromnog seoskog odrastanja, ako je suditi po stručnjacima.

- Pejzaži, utisci, interesovanja koji su uticali na Leonarda ostali su gotovo netaknuti - kaže Roberta Barsanti, upravnik Leonardovog muzeja u Vinciju.

- Iz njegove rodne kuće, nedaleko od sela, i danas možemo da vidimo pogled koji je prikazanu u "Pejzažu", njegovom najranijem poznatom crtežu, iz avgusta 1473. godine - rekla je.

Leonardo je rođen 15. sprila 1452. iz nezakonite veze pisara i malometne seljanke. Podigli su ga deda i ujak.

S njima dvojicom Leonardo je istraživao okolinu, proučavao i skicirao insekte, životinje, biljke i cveće.

Svet prirode bio je bogat izvor ideja maštovitom umetniku koji je tamo nacrtao uređaje koji su se nepravili vekovima kasnije - tenkove, teleskope, letelice, ronilačku opremu.

Jezik seljaka

Leonardo je bio zadivljen mlinovima oko Vincija i raznim rečicama koje su ih hranile.

Toskanski majstor, koji se kao tinejdžer preselio u 30 kilometara udaljenu Firencu, proučavao je hidroenergiju i njenu mehaničku primenu što se vidi u mnogim njegovim crtežima.

Razvio je i strast prema anatomiji, arhitekturi, muzici, slikarstvu i vajarstvu.

Stručnjaci kažu da tempo života u Vinciju, čak i kolokvijalizmi njegovih stanovnika, odzvanjaju u njegovim delima.

- Leonardo je odraz rodnoga kraja. U svoje radove je uključio mnoge njegove delove, počevši od jezika seljaka - rekao je Nikola Baronti, predsednik udruženja "Vinci nel cuore" (Vinči u srcu).

- Kada opisuje svoje izume, koristi se jezikom seljaka iz Vincija. Neke izraze je čak učinio besmrtnima pa se i danas koriste u inženjerskom svetu - dodao je.

Skriveni potpis

Turisti koji posete Vinci mogu da šetaju stazama kojima je Leonardo koračao pet vekova pre i da se zagledaju u iste brzake i vinograde.

Selo je dobilo ime po vrsti breze "vinchio", čije su meke grančice seljaci koristili za vezivanje vinove loze.

Tipični toskanski čvorovi su čest motiv u umetničkim delima iz toga kraja.

- Te isprepletene vezice su tipične za Leonardovo rodno selo i mogu da se pronađu na mnogim njegovima slikama, uključujući i odeću Mona Lize - kaže istoričar Baronti.

- To je majstorov skriveni potpis koji, kao da nam govori: "Otišao sam, istina, ali odavde potičem" - dodaje za kraj.

#Leonardo de Vinči

'