AKTUELNO

Posle ovih sedam koraka vaše dete vam ništa sem ljubavi neće tražiti

Nije tajna u sreći. Sreća nije rešenje za sve. Koja je razlika između srećne i nesrećne osobe? HVALA.

Kada je osoba u stanju da ceni ono što ima. Oseti vrednost onog što ima. Kako naučiti decu da budu zahvalni? Nemojte im stalno govoriti da bi trebalo da budu zahvalni. Naučite ih da još u ranom detinjstvu kažu "Hvala" i "Molim". Neophodno je da se ova navika postepeno usadi, redovno i svesno ponavljajući vežbe.

1. Poklon dana

Preporučljivo je da to radite svakodnevno. Možete, na primer, na kraju dana, pre spavanja da odradite ovu vežbu. Važno je da sednete pored deteta i počnete da nabrajate sve "darove" tog dana. Ovo uključuje sastanke, utiske, ljude, događajte, trenutke, tretmane, dostignuća, uspehe i td... zbog kojih ste zahvalni. Deca predškolskog uzrasta su pod velikim utiskom šta im se sve izdešavalo u toku dana pa može da se desi da se nekih stvari i ne sete. Ova vežba ga "tera" da se priseti dobrih trenutaka. Na taj način učimo da slavimo pozitivne i dobre stvari, da ih "istaknemo".

2. "Da li se sećaš...."

Da bi se prijatna dešavanja od tog dana učvrstila u našem sećanju, potrebno ih je zajedno sa detetom izgovoriti: "Sećaš li se kako ti je bilo lepo da trčiš niz brdo", "Sećaš li se kako si bio srećan kada ti je prijatelj došao" i td... I sećanja sa negativnom konotacijom mogu da budu razlog za zahvalnost. Na primer, pokvario se automobil pa ste morali peške da vodite dete kući. Kažite mu kako je lepo što je mogao da gazi po baricama i da uživa u šetnji.

3. "Kako je to kul"

Bitno je da naučite dete da prepozna pozitivne stvari. Na primer:"Sjajno je što se cela porodica danas okupila za večeru", "Sjajno je što imamo slobodan dan, i zajedno gledamo crtani film", "Sjajno je što imamo priliku da crtamo danas".

#Porodica

'