AKTUELNO

Kaže se da je starije dete mirnije, a drugo dete razmaženije, samim tim i nestašnije. Prema istraživanju objavljenom u "Journal of Labor Economics" drugorođena deca imala su veću verovatnoću da budu nestašnija u odnosu na svog starijeg brata ili sestru.

I dok je prvo dete stereotipno inteligentnije, nauka kaže da će drugorođeno dete najverojatnije razviti neke nepoželjne osobine među kojima se ističe nestašnost.

Naučnici su prikupili podatke hiljadu braće i sestara u Danskoj i SAD-u kako bi otkrili da su drugorođena deca, posebno dečaci, 20-40 odsto manje disciplinovani u školi i da imaju veći potencijal da razviju društveno devijantno ponašanje kada odrastu.

- Sa sigurnošću mogu da kažem da su nalazi izvanredni, jer drugorođena deca imaju mnogo veću verovatnoću da će da završe u zatvoru, mnogo je verovatnije da će da budu kažnjavana u školi i da će da postanu delikventi - rekao je Džon Dojl, vodeći istraživač.

On je dodao da njihovi potezi mogu da budu direktan proizvod ponašanja njihovog starijeg brata ili sestre, jer se mlađi neretko ugledaju na starije i pokušavaju da imitiraju njihove postupke.

- Prvorođena deca pronalaze svoje uzore u odraslim, dok kasnije rođena deca imaju uzora u svom bratu ili sestri - istakao je Dojl.

Istraživanje je takođe ukazalo na to kako se prvorođenoj deci uglavnom posvećuje više pažnje u odnosu na onu koja su kasnije rođena.

#deca

'