separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Drugo dete imaće mnogo veću šansu da završi u zatvoru


Kaže se da je starije dete mirnije, a drugo dete razmaženije, samim tim i nestašnije. Prema istraživanju objavljenom u "Journal of Labor Economics" drugorođena deca imala su veću verovatnoću da budu nestašnija u odnosu na svog starijeg brata ili sestru.


I dok je prvo dete stereotipno inteligentnije, nauka kaže da će drugorođeno dete najverojatnije razviti neke nepoželjne osobine među kojima se ističe nestašnost.  

Naučnici su prikupili podatke hiljadu braće i sestara u Danskoj i SAD-u kako bi otkrili da su drugorođena deca, posebno dečaci, 20-40 odsto manje disciplinovani u školi i da imaju veći potencijal da razviju društveno devijantno ponašanje kada odrastu.  

- Sa sigurnošću mogu da kažem da su nalazi izvanredni, jer drugorođena deca imaju mnogo veću verovatnoću da će da završe u zatvoru, mnogo je verovatnije da će da budu kažnjavana u školi i da će da postanu delikventi - rekao je Džon Dojl, vodeći istraživač.  

On je dodao da njihovi potezi mogu da budu direktan proizvod ponašanja njihovog starijeg brata ili sestre, jer se mlađi neretko ugledaju na starije i pokušavaju da imitiraju njihove postupke.  

- Prvorođena deca pronalaze svoje uzore u odraslim, dok kasnije rođena deca imaju uzora u svom bratu ili sestri - istakao je Dojl.  

Istraživanje je takođe ukazalo na to kako se prvorođenoj deci uglavnom posvećuje više pažnje u odnosu na onu koja su kasnije rođena.  

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti