AKTUELNO

Cvećari kažu da ova biljka uspeva i najvećim antitalentima jer nije zahtevna, ne traži mnogo vode ni svetlosti, a razvija se brzo.

Zamija je biljka poznata po svojim tamnozelenim, mesnatim, glatkim i širokim listovima i često je ukras holova poslovnih zgrada i kancelarija. To nije slučajno, jer cvećari kažu da ona uspeva i najvećim antitalentima za biljke jer nije zahtevna.

Može da naraste metar u visinu

Održavanje zamije je, tvrde, vrlo jednostavno - ne traži mnogo vode ni svetlosti, razvija se brzo i lako presađuje.

Zamija razvija debele izdanke koji su pravi rezervoar za vodu, što joj omogućava da dobro uspeva u zatvorenim prostorima.

Ne treba je previše zalivati, a znaćete kada je vreme da je zalijete po suvoći zemlje iz koje raste. Ona treba da bude potpuno suva na dodir.

Stručnjaci za hortikulturu inače savetuju da je biljke bolje zalivati manje nego više jer se tako sigurno izbegava trulež stabla i listova. Preterano zalivanje zamije može dovesti i do toga da listovi žute i pređu u braon boju.

Ako se to dogodi, treba napraviti pauzu u zalivanju da bi se biljka oporavila, a zemlja dobro prosušila.

Svetlost

Ne zahteva mnogo svetlosti i lošije uspeva kada je na direktnoj svetlosti. Trebalo bi da bude na senovitom mestu, na istočnoj ili zapadnoj strani prostorije.

Temperatura

Možete je držati unutra, ali i na terasi. Važno je da temperatura bude od 20-25 stepeni. Ako je toplije, orošavajte listove.

Razmnožavanje

Zamija se razmnožava pomoću listića, jednostavnom sadnjom u supstrat za biljke iz kojih će se kasnije razviti listići, i deljenjem izdanaka. Pre presađivanja odvojeni deo biljke treba da se prosuši, pa tek onda da se sadi.Savetuje se presađivanje jednom godišnje i to početkom proleća, u prvih pet godina.

#Biljke

#Kuća

'