separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Osteoporoza: Bolest koja dobija razmere epidemije i postaje socijalno – ekonomski problem!


Nikada nije ni previše kasno za brigu o kostima!


Osteoporoza je “nema” bolest, počinje podmuklo, bez simptoma i najčešće se otkriva tek kada se desi prelom neke kosti. Zato je i zovu “tihi kradljivac kostiju”. Nekada se kao prvi simptomi mogu javiti bolovi u kostima, zglobovima, mišićima, ali se najčešće ne pomišlja na osteoporozu kao mogući uzrok.

Autor: Pixabay.com

Osteoporoza se najčešće javlja kod žena posle menopauze i tada govorimo o primarnoj osteoporozi. Kada se osteoporoza javi kao posledica drugih oboljenja ili dugotrajne primene lekova koji izazivaju demineralizaciju kostiju, govorimo o sekundarnoj osteoporozi. Senilna osteporoza se javlja i kod muškaraca i kod žena, posle 75. godine života.

Dugo se smatralo da je vitamin D3 dovoljan za smanjenje nastanka osteoporoze i preloma. Međutim, najnovija istraživanja govore suprotno1 . Naime, da bi se kalcijum usmerio i ugradio u kost, neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima, kao što je hrskavica zglobova. Posledice ovoga su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju.

Autor: Pixabay.com

Brojna klinička ispitivanja su to i potvrdila: vitamin K2 doprinosi smanjenju gubitka koštane mase2 , dok u nekim slučajevima čak i pomaže pri povećanju koštane mase. Prikupljeni dokazi iz sedam japanskih ispitivanja pokazuju da dodatak vitamina K2 doprinosi smanjenju preloma kičmenih pršljenova, za čak 60 procenata3.

Herbiko® K2D3 je prirodni preparat koji sadrži najoptimalniju formu vitamina K2, i ima visoku resorpciju. Vitamin K2 i vitamin D3 su snažna kombinacija koja doprinosi smanjenju rizika od osteoporoze, kao i smanjenju rizika od preloma.

Nikada nije ni previše kasno, a ni previše rano da počnete da brinete o vašim kostima!

Autor: Promo

1 Iwamoto J, Takeda T, Ichimura S. Effect of combined administration of vitamin D3 and vitamin K2 on bone mineral density of the lumbar spine in postmenopausal women with osteoporosis. J Orthop Sci. 2000;5(6):546-51
2 Knapen MH, Drummen NE, Smit E, Vermeer C, Theuwissen E. Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporos Int. 2013 Sep;24(9):2499-507
3 Torgerson DJ. Revised Meta-analysis of Vitamin K and Fractures-Reply. JAMA Intern Med. 2018 Aug 1;178(8):1135.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti