separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

CEO ŽIVOT POGREŠNO RADITE: Evo kada treba PITI toplu, a kada hladnu vodu da biste SMRŠALI!


Najvažnije pravilo zdravog života je minimum osam čaša vode dnevno.


Ukoliko trenirate ili pokušavate da smršate, dobro je da znate da sama ishrana i baziranje na njoj neće dati rezultate bez pravilnog unosa vode, koja je u ovom slučaju i bitnija.   

Da bi telo normalno funkcionisalo, za cirkulaciju, prokrvljenost i rad creva od izuzetnog je značaja unos dovoljnih količina vode.   

Ipak i ovde treba praviti razliku. Možda ste čuli da postoji polemika oko toga da li je bolje piti toplu ili hladnu vodu. Zapravo za pravilno funkcionisanje organizma dobre su obe opcije, ali postoji pravilo kada se pije topla, a kada hladna voda.  

Hladna voda

Autor: Pixabay.com

Ne postoji bolji način da se rashladite i osvežite nego sa hladnom vodom, a evo kada je treba piti i zašto je dobra.  

Pre treninga jer podstiče sagorevanje kalorija.  Pijenje hladne vode pomaže u očuvanju tela od pregrejavanja, pogotovo dok vežbate ili tokom vrućeg vremena. Nepotrebno povećanje telesne temperature može da optereti vaše srce jer krvni sudovi imaju tendenciju širenja.

Konzumacija hladne vode da bi se snizila telesna temperatura takođe pomaže u suzbijanju dehidracije koja može nastati zbog prekomernog znojenja.  

Hladna voda razbuđuje.   Kada smo pospani imamo naviku da popijemo više kafe nego što je neophodno, a to neće pomoći. Ukoliko osetite pospanost popijte jednu do dve čaše vode, koje će vas odmah razbuditi.

Topla voda  

Možda ste čuli za ajuvedsku medicinu? Prema njoj topla voda je uvek dobar izbor, a naročito ujutru nakon buđenja, jer podstiče rad svih organa, metabolizam i probavu.   

Autor: Pixabay.com

Nakon treninga  

Kada završite trening, najbolji način da nadoknadite izgubljenu tečnost i povratite energiju jeste konzumacijom upravo tople vode, koja će vas očistiti iznutra.  

Sprečava starenje kože

Topla voda je efikasnija kod ispiranja nakupljenih toksina u telu od hladne vode. S oslobađanjem tela od otpadnih proizvoda, koža može da postane mekša i sjajnija. Takođe podstiče proizvodnju strukturnih proteina kolagena i elastina, što zateže kožu i zaglađuje bore.  

Odlična za rad creva

To je zato što pomaže u razbijanju hrane na manje čestice, dopuštajući im da prolaze glatko kroz gastrointestinalni trakt. Pijenje tople vode pomaže u suzbijanju zatvor, kao i drugih simptoma povezanih s njim, kao što su nadutost, višak gasova i grčevi u stomaku.  

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti