AKTUELNO

Svakako treba da vežbate, ali kad imate jasan cilj onda je mnogo lakše.

Produžavanje života je uvek i svima dovoljan motiv da vežbaju, pa evo koliko sklekova je norma za dug i kvaliteta, odnosno zdrav život.

Naučnici su upravo otkrili da je neophodno povećati broj sklekova u odnosu na sadašnju normu kada su sredovečni muškarci u pitanju kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Broj koji spasava život je - 40.

Foto: Unsplash

Naučno istražvanje je trajalo celu deceniju i pokriveno je sve od koronarnih djagnoza, preko srčanih insuficijencija do toga da je norma za prosečnog muškarca srednjih godina bila svega 10 sklekova na dan.

- Naše istraživanje je pružilo dokaze da bi sklekovi mogli da budu najjeftiniji način da se ustanovi kardiovaskularno zdravlje i stanje srca - kaže autor studije Džastin Jang i dodaje da su sklekovi više povezani sa zdravljem srca nego trčanje na traci, što je iznenađujuća činjenica.

Ova studija sa Harvarda je prva ustanovila povezanost sklekova sa zdravljem srca i krvnih sudova.

Tim je svoje rezultate dobio analizom zdravstvenih podataka od 1.104 aktivnih muškaraca prosečne starosti od 39,6 godina i srednjim indeksom telesne mase od 28,7. Na početku istraživanja određen je kapacitet svakog muškarca za vežbanje na pokretnoj traci. Zatim su praćeni njihovi zdravstveni kartoni.

Foto: Unsplash

Tokom desetogodišnje studije prijavljeno je 37 muškaraca sa kardiovaskularnom bolešću. Pogođeni su baš muškarci koji su mogli da urade manje od 40 sklekova tokom prve provere. Iz ovog rezultata istraživači su izračunali da su muškarci koji su bili u stanju da urade više od 40 sklekova imali 96 odsto manji rizik od bolesti srva i krvnih sudova u poređenju sa onima koji su mogli da urade manje od 10 sklekova.

Ono što je za vas važno da znate je da su u studiji učestvovali relativno aktivni muškarci, pa ako se budete trudili da dostignete ovu normu, to mora da se radi postepeno.

U svakom slučaju poboljšanje mišićne strukture je jako važno za vaš dug život, pa bi bilo jako dobro da redovno vežbate.

#Zdravlje

#vežbanje

'