AKTUELNO

U najmanju ruku ćete stopirati simptome dijabetesa ako pravilno budete vežbali.

Dijabetes tipa 2 je oboljenje pri kojem se u vašoj krvlji povećava nivoa šećera u iznad normalne. Međutim, možete ublažiti simptome uz pomoć samo jedne vežbe, a možda čak i izlečiti ovu napornu bolest.

Simptomi dijabetesa tipa 2 uključuju povećanu žeđ, zamagljen vid i nagli gubitak kilograma.

Ukoliko ovo stanje u organizmu traje dosta dugo, onda dolazi do toga da nivo šećera u krvi bude previsok.

Ipak, postoji mnogo načina da se smanji rizik od visokog šećera, a najvažnije je da pazite koju hranu unosite u svoj organizam i kako i koliko vežbate.

Prema dr Sari Bruer, trčanje u lokalnom parku je najjednostavniji i najdelotvorniji način za borbu protiv dijabetesa tipa 2.

- Doktor koji vas leči je sigurno već preporučio da se pozabavite gubitkom težine i stavio akcenat na vežbe koje možete svakodnevno sebi da priuštite, koje ne oduzimaju mnogo vremena, a jako su delotvorne. Preporučljivo je 2,5 sata umerene fizičke aktivnosti na nedeljnom nivou - kaže dr Bruer.

Najbolje vežbe su brzo hodanje i trčanja, mada se ljudi lakše opredele za ovo drugo, jer često po parkovima nađu "kolege" sa kojima mogu u paru da vežbaju i da se međusobno motivišu. Pored toga, dobra je i vožnja bicikla.

Foto: Pixabay.com

Vežbanje pomaže da se poboljša rezistentnost na insulin i da se višak glukoze sagori kao energija.

Svaki dan hodasjte ili trčite pola sata i za pet dana ćete dostići normu koja je preporučena za nedeljnu dozu treninga.

Ne bi bilo loše da uključite i vežbanje snage mišića dva do tri puta nedeljno, ali to je za opšte dobro stanje organizma.

Ono što je najvažnije je da se na prve simptome koji se odnose na dijabetes javite lekaru kako biste proverili nivo šećera u krvi kako bi blagovremena dijagnostika mogla da poveća šanse za mirovanje bolesti duži vremenski period.

Svaki čovek treba da zna je koji su to simptomi dijabetesa. Naime, ukoliko ste često žedni, ne možete da zadovoljite želju za hranom i imate problem sa spavanjem možda vam preti dijabetes tipa 2.

#Zdravlje

#vežbanje

'