AKTUELNO

Francuskinje nisu opterećene savršenstvom i njihovi domovi retko kad su besprekorno uredni i pospremljeni.

Francuskinje su nam često omiljena modna inspiracija, ali njihov stil može nas inspirisati i kada je reč o uređenju doma. Skupili smo sedam saveta Francuskinja koji će vam pomoći da sopstveni životni prostor uredite u tom neodoljivom, tako šik stilu.

1. Ostavite da bude (malo) neuredno

Francuskinje nisu opterećene savršenstvom i njihovi domovi retko kad su besprekorno uredni i pospremljeni. Nepospremljen krevet za njih je znak života i one će vam savetovati da se ne zamarate slaganjem posteljine svako jutro. Francuskinje neguju šarmantnu neurednost i to je baš nekako seksi.

2. Dodajte zlatne boje

Kako bi dom imao pravi francuski štih, potrebno je da mu dodate malo zlatne boje. U tradicionalnom francuskom stilu najbolje ćete to napraviti sa zlatnim ramovima na slikama. U mnogim domovima Francuskinja postoji i "galerijski zid", odnosno jedan zid na kojem se nalazi nekoliko slika sa zlatnim okvirom – baš elegantno.

3. Pustite da se zavese lagano vuku po podu

Na ovaj način prozorima ćete dati sofisticiranost, ali i dašak dramatičnosti. Zavese koje se lagano vuku po podu (ili ga tek dodiruju) stvoriće onaj neodoljivi savršeno nesavršen, nedovršen izgled.

4. Ukrasite dom poljskim cvećem

Kako šarmantan ukras doma poljsko cveće može biti! Francuskinje to dobro znaju i svoje domove bogato ukrašavaju suncokretima, belim radama, krasuljcima, ljubičicama... Što prirodnije i "neurednije" cveće posložite u svom domu, to bolje. Pomešajte nekoliko vrsta cveća i stvorite najmirisniju livadu u svoja četiri zida.

5. Imajte barem jedan komad baršunastog nameštaja

Nije jeftina investicija, ali i samo jedna stolica ili fotelja s baršunastim tapecirungom stvoriće u domu taj francuski "très chic" ugođaj. Takve komade nameštaja imale su i naše bake, a Francuskinje će uvek retro staviti ispred modernog.

6. Iskoristite balkon

Ma kako god mali balkon bio, Francuskinje će znati da ga iskoriste. Mali sto i dve stolice za njih su dovoljni da stvore kutak na otvorenom na kojem će rado ispijati jutarnju kaficu i grickati kroasan.

7. Kupujte na buvljacima

Na buvljacima će Francuskinje naći sve što im treba da popune police, urede zidove, stolove kao i druge površine i delove doma. One jednostavno obožavaju starinski stil i svaki komadić istorije u njihovim domovima je dobrodošao. Na buvljacima kupuju čak i posuđe i ne zamaraju se time da imaju setove posuđa – na ručku kod Francuskinje nije neobično da svaki gost ima različiti tanjir.

SAVET PLUS: Udomite mačku

Mačke, naravno, nisu dekor, ali iskoristićemo ovu priliku da vas možda podstaknemo da udomite napuštenu macu i pružite joj lep život. Mačke su Francuskinjama omiljeni kućni ljubimci i one znaju da će upravo maca (ili više njih) dom učiniti savršenim, ugodnim i toplim, više od ijednog komada nameštaja i ukrasa.

#Kuća

#soba

'