AKTUELNO

Jedan od najvažnijih faktora kod začeća jeste menstrualni ciklus.

Planiranje seksualnih odnosa sa partnerom u danima kada ste najplodnije u toku ciklusa i kada se dešava ovulacija, može drastično da poveća vaše šanse da ostanete trudne.

Pre nego odredite koji su vam dani plodni, trebalo bi da se pozabavite razumevanjem vašeg celog ciklusa kako biste mogle da ga pratite ispravno i bez greške odredite kada ste najplodnije.

Menstrualni ciklus sastoji se od nekoliko faza i ne možete ostati u drugom stanju tokom celog ciklusa. Mit je da možete ostati u drugom stanju bilo kog dana ciklusa, već samo pre i tokom ovulacije. Ovulacija se dešava kada jajna ćelija napušta jajnik i kreće se falopijanovom cevi kako bi bila oplođena.

Menstrualni ciklus počinje menstruacijom i traje 3 do 7 dana. Tada folikul počinje da raste i završava sa rastom kada se dešava ovulacija i to obično traje 13 do 14 dana, a u nekim slučajevima i 11 do 21 dan.

Ovulacija se dešava onda kada se otpušta jaje i traje kratko, svega 16 do 32 sata i završava se kada je jaje otpušteno. Lutealna faza počinje nakon ovulacije i nastavlja se sve do početka novog ciklusa. Počinje oko 14. dana ciklusa i traje oko 14 dana.

Plodni dani i beba

Plodni dani su period kada imate najveće šanse da ostanete u drugom stanju. Za većinu žena ovaj period traje 6 dana. Šanse da ostanete trudne povećavaju se drastično ukoliko imate seks tokom 5 dana pre ovulacije i 24 sata nakon ovulacije. Plodni i zdravi parovi imaju obično 20 do 37 odsto šansi da ostanu u drugom stanju tokom ovog perioda.

Foto: Pixabay.com

Ciklus svake žene je individualan i zavisi od mnogo faktora, kao što je stres. Kako biste utvrdile koji je vaš ritam i raspored potrebno je da pratite vaš ciklus unazad tri do četiri meseca. Ukoliko imate redovne cikluse, u kalendaru unesite vaš prvi dan ciklusa i računajte da vam ciklus traje 21 do 35 dana. Radite to tri meseca i pratite trajanje vašeg ciklusa.

Kod neredovnih ciklusa, raspored koji pratite neće moći da se usaglasi u tri do četiri meseca. Ovo se dešava mnogim ženama, a razlog može da bude stres, gubitak na težini, gojenje ili neki drugi ozbiljniji zdravstveni problem. Razgovarajte u tom slučaju sa lekarom jer postoji šansa da pratite vašu plodnost, samo je to za vas malo veći izazov.

Kada vam je ciklus redovan, vaši plodni dani počinju 6. dana posle ciklusa i najplodniji ste 3 dana pred samu ovulaciju. Ukoliko vam ciklus traje 28 dana ovulacija se dešava 14. dana ciklusa pa ste najplodniji 12, 13. i 14. dana. Kod žena čiji ciklus traje 35 dana ovulacija se dešava 21. dana, a najplodnije su 19, 20. i 21. dana. Za žene čiji ciklus traje 21 dan, ovulacija se dešava 7. dana, dok su one najplodnije 5, 6. i 7. dana.

Ženama koje imaju neredovne cikluse savetuje se da uz pomoć merenja temperature i testova na plodnost prate cikluse. Tokom ovulacije povećava se telesna temperatura, a veliki broj žena primetio je promene 24 do 48 sati pre ovulacije.

Foto: Pixabay.com

Test na ovulaciju možete da kupite u obližnjoj apoteci, a on može da vam pokaže nivo luteinizirajućeg hormona koj ise nalazi u urinu. Treći način da prepoznate ovulaciju jeste sekret. Tokom ovulacije vaše telo će proizvoditi velike količine prozirnog sekreta koji ima zadatak da olakša put spermatozoidima da dođu do jajne ćelije.

Plodni dani i trudnoća

Ako želite da začnete bebu, lekari savetuju da imate seksualne odnose bez zaštite baš u tom periodu i to svakog dana tokom tih najplodnijih dana pred ovulaciju, na dan kada imate ovučaciju i dan posle ovulacije. Jajna ćelija može da preživi 24 do 48 sati da nije oplođena.

Kod žena koje su mlađe od 35 godina, a koje žele bebu, ako niste ostale trudne u roku od 12 meseci od kako ste počele da radite na bebi, potrebno j eda se javite lekaru. Ista situacija j ei sa ženama koje imaju preko 35 godina, samo što vi trebate da čekate manje i to 6 meseci.

#Menstrualni ciklus

#oplodnja

#Žena

'