AKTUELNO

Doručak je najvažniji obrok u danu, i nije svejedno s kakvim namirnicama ćete započeti dan. Nutricionisti savetuju da za doručak izbegavate da konzumirate nezdrave namirnice koje sadrže veću količina šećera, već da birate one koje će vam dati dovoljno energije na početku dana i potrebnih vitamina i vlakana.

U zemljama poput Turske i Izraela, dan započinju sa salatom, niskokaloričnim obrokom koji će podstaći rad mozga, podići raspoloženje i nivo produktivnosti na radnom mestu, a to su potvrdila i istraživanja. Ono što pojedemo za doručak utiče na naše raspoloženje.

Salata za doručak zaista nije nešto što bi nama na ovim prostorima palo na pamet, ili Amerikancima koji doručkuju jaja sa slaninom i pecivom ili palačinke.

- Ako jedete peciva ili žitarice sa šećerom, vaše telo mora da radi jače kako bi svarilo te sastojke, a to vas može uspavati i usporiti - pojašnjava nutricionistkinja Kasi Pisano iz Denvera.

Jaja, cele žitarice i povrće osiguraće vam više potrebnih nutritijenata, stabilizovati nivo šećera u krvi, produžiti osećaj sitosti i dati vam dovoljno energije da ostanete fokusirani na zadatke pred vama.

Foto: Pixabay.com

Namirnice koje obiluju šećerom, a koje konzumirate za doručak, mogu uzrokovati loše raspoloženje i slabiju produktivnost, jer nivo šećera u krvi oscilira konzumacijom tih namirnica.

Grčki jogurt ili kuvano jaje koje ćete dodati svom jutarnjem obroku pružiće vam dodatnu dozu proteina, a malo hladno ceđenog ekstra devičanskog maslinovog ulja biće odličan izbor za zdravlje vašeg mozga, piše "Huffington Post".

#doručak

'