AKTUELNO

Novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Berkli daje stvarno pozitivnu sliku. Istraživanje koje je sproveo Robert Leverson, profesor psihologije, obuhvatilo je 87 parova koji su u braku između 15 i 35 godina.

Psiholozi su posmatrali parove tokom 13 godina, a svaki par je testiran 3 puta na svakih 5 do 6 godina. Istraživanje je sprovedeno snimanjem privatnih razgovora o temama u kojima se parovi obično slažu, a faktori procene su podsvesni - boja glasa, lice osobe, izbor reči i slično. Prema rezultatima, prvih nekoliko godina braka su najteže jer su ispunjeni prilagođavanjem i očekivanjima. Ali kasnije stvari idu bolje.

U brakovima koji traju dugi niz godina preovlađuju humor, šale i lude zajedničke navike. Osim toga, kritika je usmerena prema partneru, i oba supružnika počinju da žive kao jedno. Sa ovim dokazima, naučnici su poništili rezultate prethodne teorije, prema kojoj pozitivne emocije blede tokom vremena i samo navike ostaju.

Naučnici su pokazali da su mnogi aspekti braka napredovali tokom godina, ali je najveći napredak pokazan u humoru, entuzijazmu, uzajamnom poštovanju i slušanju. Osim toga, toksični komentari i pasivna agresija su značajno opali - muškarci su postali manje ljuti i žene manje suzdržane.

Međutim, ovo istraživanje nije srušilo mit o "zreloj ljubavi". Pokazalo se da stariji parovi retko izražavaju ljubav verbalno os mlađih. Njihova ljubav evoluira od strastvenog u partnerstvo, tako da uopšte ne gubi svoju dubinu, ali je još uvek drugačija. I ovo istraživanje je otvoreno za nekoliko kritika.

Iznad svega, broj ispitanika je zaista mali da bi se mogao uporediti sa većinom brakova, posebno ako se radi o drugim krugovima, religijama ili kulturnom poreklu. Pored toga, istopolni brakovi ili parovi koji već prolaze kroz krizu nisu uključeni u istraživanje.

#Brak

'