AKTUELNO

Nagađanja da učestalije brijanje može da podstakne rast debljih dlaka i pospeši gustoću brade je mit u koji ne treba verovati, smatra dermatolog Dženifer Čvalek.

Genetika i hormoni osnov su toga kako muškarcima raste brada, koliko je gusta i popunjena. Nekima su dlake deblje, a brada gušća i grublja. Drugima su dlake tanje, nežnije i ne rastu svuda gde bi brada trebalo da bude.

- Neki muškarci imaju više folikula tako da im je brada gušća. Takođe, muški hormon testosteron se u folikulu pretvara u moćniji oblik koji zovemo dihidrotestosteron (DHT). Neki folikuli imaju receptore osetljivije na ovaj viši oblik testosterona koji može da stimuliše rast dlake i čini je jačom, grubljom, dužom i može da bude zaslužan za gustoću dlaka na licu - objašnjava dermatolog inja Dženifer Čvalek, a prenosi Business Insider.

Inače, DHT s jedne strane podatiče rast brade, ali i opadanje kose, a to zavisi od broju androgenih receptora koji se nalaze u površinskom delu kože. Što ih je više, više DHT-a se veže na njih i veća je šansa za pojavu guste brade na licu i sve manje kose na temenu.

Ipak, dermatolog kaže da to što nekim muškarcima brada nije gusta ne znači da su manje muževni.

- Muškarci koji ne mogu da imaju gustu bradu obično imaju normalan nivo testosterona. To nije znak manjka ovog hormona u telu - dodala je.

Spomenula je i nagađanja da učestalije brijanje može da podstakne rast debljih dlaka i pospeši gustoću brade. Kaže da je to mit u koji ne treba verovati.

- Kada se brijete, vi samo odsečete dlake na njihovoj površini, a ono što kontroliše njihov rast nalazi se dublje u koži. Dakle to ne bi smelo da utiče na brzinu rasta ili gustoću - pojasnila je.

#Lepota

#Muškarac

'