AKTUELNO

Ukoliko ste mleko pili samo kad ste bili mali, a sada ga koristite u kozmetičke svrhe ili ga uopšte i ne koristite, mi vam dajemo razloge zašto bi ovaj napitak trebalo da uvrstite u plan ishrane, ali i u svoju redovnu negu.

Dovoljno je da popijete jednu čašu nedeljno i da obezbedite svom telu razne benefite. Evo šta će se dogoditi vašem organizmu ukoliko pijete mleko:

Kalcijum neće biti problem

Nikada vam neće faliti kalcijum, ukoliko popijete bar dve čaše mleka nedeljno. Mleko je puno kalcijuma, koji nam je neophodan da bi kosti bile jake. Ukoliko sada počenete da ga pijete, nećete imati problem sa kostima u budućnosti, a može da ublaži i glavobolju.

Rehidratacija

Ukoliko ste i žedni i gladni, uzmite čašu mleka. Pored vode, mleko je jedan od napitaka koji će vas uspešno hidrirati. To je zato što mleko sadrži 95 posto vode. Dakle, umesto napitaka koji su puni šećera, za užinu ili na pauzama se osvežite čašom mleka.

Kompletan obrok

Ukoliko popijete čašu punomasnog mleka, obezbedićete organizmu sve nutrititijente koji su potrebni, bićete siti, a organizmu ćete obezbediti neophodne vitamine, minerale i energiju.

Hrani kosu i nokte

Mleko je puno proteina koji su neophodni kako bi nokti i kosa bili jaki. Dakle, ukoliko uvrstite mleko na listu svojih namirnica, nećete imati problem sa ispucalim krajevima i lomljivim noktima.

Normalizuje krvni pritisak

Mleko sadrži vitamine i minerale koji normalizuju krvni pritisak i to tako što spuštaju visok krvni pritisak i vraćaju ga u normalu.

Mleko u kozmetičkoj nezi

Ukoliko niste znali mleko vam može zameniti gomilu kozmetičkih preparata na koje mesečno trošite puno novca. Mleko može da hidrira suvu kožu, smiri iritacije koje imate na koži, izbeljuje tamne fleke na koži a ukoliko ga dodate u kupku nahraniće kožu i obezbediti joj elastičnost. Ukoliko koristite mleko za negu, najbolje je da to bude punomasno kravlje mleko jer ono sadrži sve neophodne minerale.

Mlekom se umivajte

Ono poseduje sposobnost da rastvori nečistoće uz pomoć enzima koje sadrži. Utljajte mleko na lice, a potom ga očistite tuferom. Bitno je da koristite punomasno i nekuvano, dakle sirovo mleko. Ono takođe sarži i kiseline koje uspešno uklanjaju sve mrtve ćelije kože.

Leči ispucale pete

Mleko regeneriše suvu kožu, jer kao što smo rekli sadrži enzime i kiseline koji uspešno uklanjaju ćelije mrtve kože i ostavljaju kožu glatkom. Napravite kupku za stopala: U dva litra prokuvane vode, dodajte jednu šoljicu punomasnog mleka, dve kašike kokosovog ili nekog drugog ulja. Potopite stopala u ovu kupku i ostavite tako desetak minuta. Nakon toga uklonite višak kože turpijom. Takođe možete koristiti i mleko u prahu koje je odlično za piling.

Ubrzava rast kose

Ukoliko imate problem sa rastom kose uz mleko ovo više neće biti slučaj. Nakon pranja utrljajte punomasno mleko u koren i celom dužinom kose i ostavite da odstoji tako desetak minuta, dok vi recimo čistite lice mlekom. Nakon toga dobro isperite kosu, sav višak masnoće će spasti a dlaka će upiti onoliko hranljivh sastojaka, koliko joj je potrebno.

Savet plus: Nikada na kožu ili kosu ne nanosite previše preparata, u ovom slučaju govorimo o mleku jer koža uvek upije onoliko koliko joj je potrebno, a višak može napraviti problem, tako što će se koža i kosa brzo mastiti.

#mleko

'