AKTUELNO

Rezultati su prilično iznenađujući.

Prosečan broj godina kada žene ostaju trudne svake godine je sve veći i nastavlja da raste, a to nije samo stvar trenutne mode ili hira, već ima i svojih prednosti.

Prema novim medicinskim studijama, navodno je za žene najbolje ukoliko ostanu trudne nakon 35. godine.

Žene u tridesetim i četrdesetim godinama su zrelije, sigurnije u sebe i upornije u ostvarivanju ciljeva, pa su isto tako i mnogo odlučnije kad su u pitanju veze u kojima se nalaze ili kad je posredi njihova karijera. To ih, tvrde naučnici, čini i boljim majkama.

Iako se, istorijski gledano, trudnoća nakon 35. godine života smatra prilično rizičnom, naučnici sada polako otkrivaju i neke njene prednosti.

Foto: Pixabay.com

Ranije studije pokazale su kako trudnoća nakon 35. godine može uticati na dugovečnost žena, a najnovija studija sprovedena na Univerzitetu Južne Kalifornije otkriva kako trudnoća nakon 35. popravlja čak i mentalno zdravlje majke.

Nakon sprovođenja testova naučnici su otkrili kako su žene koje su prvo dete dobile nakon 24. godine života postigle bolje rezultate na testovima mentalne čvrstoće i verbalnih veština, u poređenju sa onima koje su prvi put postale majke između 15 i 24 godine.

Žene koje su poslednje dete rodile nakon 35. godine života postigle su bolje rezultate na testovima memorije i raspoznavanja.

Kako tvrde naučnici, sve je to povezano s promenama u lučenju hormona – estrogena i progesterona – do kojih dolazi tokom trudnoće, a koje se povoljno odražavaju na ženski mozak, kao i na njegovu funkciju.

Za žene je, uopšteno gledano, veoma komplikovana odluka kada će postati majke, a osim želje bitnu ulogu igraju i ekonomske mogućnosti.

S. M.

#Beba

#Godine

#Trudnoća

#Žena

'