AKTUELNO

Hladni talas stigao je i u Srbiju. Temperature negde dosežu i do minus 20 stepeni.

Ako izlazite napolje, a želite da sačuvate zdravlje, morate da se pridržavati određenih pravila:

Slojevito oblačenje:

Potkošulja, pamučna majica, vuneni džemper ili flis majica i jakna. Ispod pantalona helanke ili debele hulahopke, ili duge gaće za muškarce, plus sokne. Na sve to idu čizme. Slojevita odeća čuva toplinu između slojeva pa će vam biti toplije tako nego kada biste nosili samo potkošulju i debeli džemper.

Zaštitite glavu i ruke:

Nosite obavezno kapu, šal i rukavice, a šal možete da navučete i preko nosa i dišete u njega. Tako ćete malo ugrejati vazduh.

SAVETI ZA DOMAĆINSTVO

Sprečite smrzavanje cevi, tako što ćete ostavite vodu preko noći da lagano kaplje. U prostorijama koje se ne greju obavezno ispustite vodu iz vodovodnih cevi, grejača vode ili sistema centralnog grejanja koji nije u funkciji. U wc šolju i podne sifone preporučuje se da sipate tečnost protiv smrzavanja. Pripremite so za posipanje ili pesak kako bi sprečili stvarenje leda ispred kuće

Pokušajte da dišete što opuštenije kada ste na niskim temperaturama:

Tako će vam biti toplije. Kada se stisnete i ukočite, telo troši više energije da ostane u tom položaju. Pokušajte sedam puta duboko da udahnete i izdahnete. Pri tom brojte svaki put do sedam. Tako ćete se opustiti. Nosite čizme sa gumenim đonovima ili prorezima kako biste smanjili rizik od pada.

S. M.

#Hladnoća

#Led

#Srbija

'