AKTUELNO

Sprečite da najveći organ na telu prerano postane grub i izboran. Moderna hidratantna nega podrazumeva više od obične kreme - ne samo da kožu hidrira, već i da joj pruži uslove za razvoj različitih bakterija.

Na prvi pogled čini se da reči "suva" i "dehidrirana" opisuju iste stvari, ali to su prilično različiti pojmovi. Suva koža je tip kože koju karakteriše nedostatak ulja ili lipida, dok dehidrirana opisuje stanje kože - kada postoji nedostatak vode u njenom gornjem sloju - stratum corneumu-u.

Ne morate da imate suvu kožu da biste imali i dehidriranu. Mešovita i masna koža može takođe da bude dehidrirana. Kako onda odrediti da li imate suvu ili dehidriranu kožu? Suvu kožu karakterišu - osećaj grubosti, suv izgled, fleke, dok ćete dehidriranu prepoznati po - bezličnom izgledu, osećaju zatezanja ili grubosti, osetljivosti, finim linijama, opuštenosti, dubokim borama, ubrzanim znacima starenja.

Koža postaje dehidrirana zbog našeg nemarnog odnosa prema njoj, kao i niza spoljašnjih uticaja.

SUNCE: Kada je reč o vremenskim neprilikama UVA sunčevi zraci su neprijatelj kože broj jedan. Oni mogu da ubrzaju proces starenja, povećaju oksidanse u koži i slobodne radikale u ćelijama i na taj način oštete kožu i dehidriraju je.

TVRDA VODA, TUŠIRANjE I KUPKE U VRUĆOJ VODI: Tvrda voda sadrži krečnjak koji može da ukloni vodu sa kože. Dozvoljeno je tuširati se svakog dana, ali neka to ne traje dugo i držite se tople umesto vruće vode koja dodatno može da dehidrira kožu.

Foto: Pixabay.com

STARENjE: Proces starenja čini celo naše telo dehidriranim, uključujući i kožu. Strukturne promene vezane za proces starenja uzrokuju veću dehidraciju, a može da dođe i do usporavanja obnove ćelija. Kada koža postane dehidrirana, počinje da izgleda starije. Ona ima grubu teksturu sa finim linijama koje vremenom postaju sve izraženije.

KLIMA I CENTRALNO GREJANjE: Ako provodite mnogo vremena u klimatizovanim ili prostorijama sa centralnim grejanjem, uvidećete da to pogoršava dehidraciju i suvoću kože.

Nekoliko zanimljivosti o koži:

* Svako dete je rođeno sa mikrobioma. Kroz život, faktori poput pola, godina, klimatskog okruženja i načina života, utiču na razvoj vlastitog mikrobioma kože koji je jedinstven kao i otisak prsta. * Da li ste znali da gde god da krenete sa sobom nosite svoj mikrobiomski Macbook Air? Mikrobiom u proseku teži između 1,3 i 2,2 kg! * Svakog dana otkrivamo nove funkcije mikrobioma na telu. Naučnici su čak pronašli jedan soj koji se zove Toxoplasma Gondii, koji pomaže da se bolje oblačite ili da budete društveniji. * 1.000.000.000.000 mikroorganizama živi na ljudskoj koži, što je deset puta više od broja zvezda na Mlečnom putu.

POGREŠNA NEGA: Ukoliko koristite proizvode koji su previše teški ili prelagani, ili ih koristite nekonzistentno, to može nepovoljno da utiče na probleme sa vlažnošću kože. Važno je da imate vrlo dobru hidratantnu negu za telo i ostale proizvode za kožu lica. Takođe, kada čistite kožu izbegavajte grube pilinge.

Stručnjaci nam stalno govore da je važno da pijemo mnogo vode kako bi telo, pa tako i koža, bili hidrirani. Međutim, koža je najveći organ tela, pa je zato od velike važnosti korišćenje kvalitetnih sastojaka kako bi bila hidrirana. Moderna hidratantna nega trebalo bi da podrazumeva mnogo više od obične kreme - ona ne samo da treba da kožu hidrira, već i da joj pruži uslove za razvoj najrazličitijih bakterija na njoj.

Osim toga, nastojte da održavate zdrav način života, a to znači: koristite zaštitu od sunca, izbegavajte alkohol i cigarete, uravnoteženo se hranite i pijte dosta vode. To će doprineti održavanju punoće i blistavosti kože i sprečiti dehidrataciju.

#Koža

#Lepota

'