AKTUELNO

Vladari starog Egipta i kraljevska dinastija Havaja imali su tu zajedničku fizičku karakteristiku.

Autorka knjige "Let's Read Our Feet" Džejn Šihan govori kako oblik naših nožnih prstiju govori mnogo o nama samima.

Dugačak drugi prst, pored palca - označava liderske sposobnosti.

Morton - ili duži drugi nožni prst je prilično učestala pojava - od manje od tri odsto, do više od trećine, čak 90 odsto u nekim populacijama. Veruje se da je ova pojava nasledna.

ŠTA OBLICI NOŽNIH PRSTIJU ZNAČE:

Nakrivljen vrh trećeg nožnog prsta - prirodan dar za obmanjivanje, kao i sklonost da se bude pogrešno shvaćen. Veliki broj špijuna imao je nakrivljen vrh trećeg nožnog prsta. Minijaturan mali prst - odražava dečiju prirodu, s veoma razvijenim osećajem za zabavu. Drugi nožni prst koji se naginje ka palcu - označava sentimentalnu, nostalgičnu prirodu.

Morton nožni prst prvi put je opisan kao medicinsko stanje 1927. godine u tekstu ortopedskog hirurga Dadlija Džoja Mortona. On je objasnio da to ne dolazi od dužine prsta već od kratke prve metatarzalne kosti koja spaja palac na glavni dio stopala.

Takvo stanje može prebaciti težinu na drugu metatarzalnu kost što može uzrokovati bol ili stvaranje kalusa i koštano-mišićnih problema. Hirurška korekcija ponekad koristi, ali je ipak bolje osigurati stopalu pravilnu potporu.

Smatra se da je ovakav oblik stopala tzv. grčko stopalo i nekad se verovalo da je to najlepši oblik, lepši od egipatskog gde je najveći palac, a ostali prsti su kraći. Mnoge grčke statue imaju upravo takva stopala, a i Kip slobode se može pohvaliti dužim drugim nožnim prstom.

S. P.

#Dužina

#Palac

#Prst

#Značenje

'