AKTUELNO

Ako ste se udaljili od vežbanja i brige za svoj izgled i kondiciju i treba vam motivacije, poslušajte sledeće savete kako da ponovo pokrenete naviku vežbanja i vratite se zdravom životu.

Ponekad nam se dogode razne stvari u životu i prestanemo da mislimo na sebe, svoj izgled i kondiciju: porodične obaveze, bolesti, prekovremeni rad… Taman uspostavimo rutinu vežbanja, a onda se nešto neočekivano desi. Odjednom naše vežbanje pada-od redovnog do nepostojećeg. Glavno pitanje je - kako se vratiti u rutinu? Ako ste se udaljili od vežbanja i brige za svoj izgled i kondiciju i treba vam motivacije, poslušajte sledeće savete kako da ponovo pokrenete naviku vežbanja i vratite se zdravom životu.

1. Počnite sa nečim lakimAko se borite da se vratite vežbanju i osećate se potpuno preplavljenim od svega, nekad može biti korisno da započnete sa nečim lakim. Ako vam je teretana previše za početak, izađite napolje i jednostavno idite na brzu šetnju. Samo je bitno da se krećete. Čim počnete sa nečim malim, osećaćete se dobro zbog toga, i želećete da nastavite i vratite se svojim zdravim navikama.

Foto: Pixabay.com

2. Krenite da vežbate po pet minutaAko su vam duga vežbanja za početak previše, onda se potrudite da vežbate po pet minuta. Posvećenost od pet minuta je mnogo manje zastrašujuća od punog treninga. Kada budete u pokretu, vi ćete verovatno nastaviti da vežbate duže. Zato počnite sa pet minuta i videćete kada ćete završiti trening.

3. Setite se kako se dobro osećate posle treningaPonekad se fokusiramo previše na trud, a ne na ishod. Trening u jednom trenutku može biti težak, ali posle ćete se osećati apsolutno neverovatno. Dakle, ako vam treba nešto da biste pomogli da se refokusirate i motivišete, samo zapamtite da je efekat post-treninga dug i učinkovit za vaše zdravlje.

4. Nađite vremena za trening u vašem gustom raporeduAko tražite izgovor da ne trenirate, onda ćete svakako pronaći priliku za odvraćanje od toga. Zato je važno očistiti raspored i napraviti vreme posebno za vašu dnevnu vežbu. Ako znate da ćete ostati na poslu u večernjim satima, onda planirate svoj trening ujutru. Ako ste ujutru prezauzeti, onda zakazujte vežbanje uveče. Ako znate da će imati lud i naporan dan, onda se samo posvećite brzoj petnaestominutnoj sesiji vežbanja, jer je nešto uvek bolje nego ništa.

Foto: Pixabay.com

5. Pripremite torbu za teretanuŠta ako je vežbanje ujutro bila tvoja rutina, ali sada se borite da uopšte ustanete rano? Pripremite torbu za teretanu noć pre i postavite pored kreveta. Stavite svoj alarm na drugu stranu sobe, pa kada zazvoni, moraćete da izađete iz kreveta da biste ga isključili. Kada ste van kreveta i torba za teretanu već je upakovana, možete i da ustanete i odete tamo. Ako idete u teretanu posle posla, postavite torbu za teretanu pored stola. Ovo će delovati kao dobro podsećanje na ono na čemu treba da se posvetite i preći će vam u rutinu vremenom.

6. Postavite sebi mesečni izazovAko želite ponovo početi da vežbate, ponovo pokušajte da uzmete jedan kratak izazov za početak vaše rutine. Mnogo teretana, i studija za grupna vežbanja nude mesec dana izazova. Ako to bude podeljeno u manji vremenski okvir, nećete se osećati previše umorni. Nakon što se izazov završi, osećaćete se odlično i vratiti u dobru formu za vežbanje.

7. Nađite društvo za vežbanjeVrlo je lako izvući se sa treninga, ako je to samo izazov na koji morate odgovoriti. Ako imate prijatelja, saradnika ili člana porodice sa kojim biste vežbali, to je odličan način da povećate motivaciju i bodrite jedni druge. Ovo takođe dodaje socijalni aspekt, što donosi malo više zabave za vreme rada.

8. Nemojte samo misliti na teretanuBiti sposoban i zdrav ne znači da morate da idete u teretanu svaki dan. Nađite načine za miks vašeg treninga i uključite druge vežbe koje u kojima uživate. Grupni sportovi, odlazak na džogiranje ili brzi hod ili jednostavno šetanje psa su takođe odlični načini da ostanete fit i zdravi.

Foto: Pixabay.com

9. Uradi to za sebe, a ne za bilo kog drugogNemojte raditi ni za koga drugog, već za sebe. Treba da brinete o svom zdravlju i izgledu, da osećate izvanredno i samopouzdano. Ne zaboravite to učiniti za vas, ne za bilo koga drugog ili za to kako drugi misle da vi treba da izgledate. Svaki put kada vežbate, znajte da ste učinili nešto dobro za sebe i proslavite to. Što ste više budete istrajali sa vašom rutinom vežbanja, to ćete lakše formirati zdravu naviku. Jednom kada je formirate, samo je pratite i vežbanje će postati deo vašeg svakodnevnog života.

Da biste započeli svoju jesenju transformaciju za novu sezonu, imamo pravo mesto i program za vas! Više o tome pročitajte OVDE.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#vežbanje

'