AKTUELNO

Infekcije u kozmetičkim salonima su u poslednje vreme učestale.

Šezdesetpetogodišnja Branislava, pred odlazak u Banju, htela je da sredi nokte i stopala, ali nije ni slutila kakva muka može da je snađe. Nedelju dana nakon tretmana, osetila je bol i primetila gnoj oko nokta.

- Bila sam u jednom salonu za neku noktiju, i iz meni nepoznatog razloga zaradila sam bakteriju - rekla je Branislava Belić.

- Najčešće se javlja ešerihija stafilokoka. Dijapazon kliničke slike je dosta različit. Od promena okolnog mesa, gnoj, tačkasto krvarenje, jak bol, često i gljivična infekcija - rekao je Predrag Poleksić, dermatovenerolog.

Foto: TvPink Printscreen

Posle tretmana kod pedikira i manikira, pacijenti dolaze sa zapaljenjem dela između nokta i mesa, a infekcija se obično javi na jednom prstu, i brzo se širi na druge.

Foto: TvPink Printscreen

Kozmetičari ističu da klijenti često dolaze sa nekakvim infekcijama i oboljenjima stopala. I savetuju da pre tretmana obrate pažnju na higijenske standarde u salonimu.

Foto: TvPink Printscreen

- Ono što je najvažnije, jeste upravo, da obratite pažnju da li salon vrši sterilizaciju instrumenata, i kadice u koju potapate noge, jer sem gljivica, i infekcija, možete obolite od raznih hepatitisa - rekla je Dejana Petrović, edukator za pedikir.

Foto: TvPink Printscreen

U rizičnu grupu spadaju dijabetičari, osobe sa kožnim oboljenjima, kao i oni sa oslabljenim imunim sistemom. Svaka posekotina je potencijalno opasna, a lečenje dug proces, tako da je preventiva izuzetno važna.

#Bolest

#Lepota

#Zdravlje

'