AKTUELNO

Nekadašnja bodi-bilderka Ema Tomson dva meseca nije prala kosu, te je odlučila da zauvek baci u kantu šampon i regenerator. Kosa joj, poručuje, nikad lepše nije izgledala.

Ema je nakon godina i godina i silnih funti potrošenih za negu kose, odlučila da proba metodu bez šampona, a to znači da je potpuno odustala od kozmetičkih proizvoda, prenosi "Dejli mejl" (Daily Mail).

Ova žena iz Šepertona pre dva meseca je započela ovaj izazov, pa kaže da su njene lokne, koje su nekada bile tanke i beživotne, sada "debele i u odličnom stanju".

- Moja kosa bila je tanka i na neki način uspela da bude istovremeno suva i masna. Dosadilo mi je konstantno da pokušavam da je učinim debljom i kvalitetnijom - rekla je Ema, koja je bivša bodi-bilderka i radi u jednoj teretani.

Metoda bez kozmetike za kosu izvorno je nastala na onlajn forumima i društvenim mrežama, a težila je pronalaženju alternative šamponu i drugim kozmetičkim proizvodima. Teorija ove metode kaže da, budući da kosa sadrži prirodno ulje koje se naziva sebum, može sama da se održava čistom i zdravom, dok se čestim pranjem mogu ukloniti ta zdrava ulja, pri čemu kosa postaje zavisna od hemikalija iz šampona. Ema je odlučila da pokuša sa ovom metodom kada je o njoj čitala na internetu početkom godine.

Kaže da joj je kosa bila beživotna i da je pokušavala sve samo da bi izgledala zdravija.

- Jednostavno nisam mogla da pronađem ništa kako bi je učinila boljom. U početku sam govorila da ću ovu metodu isprobati samo nekoliko nedelja, ali pokazala se neverovatnom i apsolutno se neću vratiti preparatima. Nameravam da koristim ovu metodu dugoročno i verovatno nikada više neću oprati kosu - istakla je Ema.

Sada je prošlo već dva meseca od kada je poslednji put oprala kosu, a Ema kaže da ne oseća da joj je kosa prljava. Priznaje ipak, da je tretira arganovim uljem. Mnogi su joj rekli da je njena rutina "malo odvratna", ali ona poručuje da, čim objasni ljudima da nauka stoji iza ovog eksperimenta, oni onda često promene mišljenje.

#Kosa

#Pranje

'