AKTUELNO

Negde oko tri sata posle podne posežemo za raznim vrstama slatkiša, iako dobro znamo da su nezdravi. Postoji li način da sprečimo nekontrolisanu želju za njima? Australijska nutricionistkinja Džesika Sepel otkriva deset jednostavnih koraka koji će vam pomoći u tome.

Ona preporučuje uzimanje vode tokom celog dana u koju treba dodati jabukovo sirće, koje reguliše nivo šećera u krvi. Tri kompletna obroka dnevno i dve zdrave užine smanjuju izglede da dođe do pada šećera na sredini dana. Ona takođe savetuje da ne jedemo voće u poslepodnevnim satima, zato što ono može da izazove nekontrolisanu želju za šećerom kasnije tokom dana. Mnogo je bolje pojesti voće ujutro, na prazan stomak.

Ako spadate u ljude koji ne mogu da odole slatkišima na sredini dana, pripremite zdrave alternative za celu nedelju: grčki jogurt (kiselo mleko) s orašastim plodovima i cimetom ili štapiće od povrća s humusom.

Takođe nije loše da svaki put nacedite malo limuna u hranu koju jedete (salata, povrće na žaru, jela pripremana u tiganju) zato što kiselost sprečava poremećaj nivoa šećera u krvi.

Magnezijum čini čuda, tvrdi nutricionistkinja, koja obično popije tabletu od 500 mg pred spavanje.

Osim toga, strogo pazi da unese proteine (kvalitetno crveno meso, organsku piletina, ribu) i dobre masti (avokado, losos, kokosovo ulje, maslinovo ulje) orašasti plodovi i semenke), jer oni “regulišu nivo šećera u krvi”, a samim tim “smanjuju potrebu za slatkišima”.

Foto: Pixabay.com

- Uživajte u zelenom lisnatom povrću, celim žitaricama (integralni pirinač, proso) i u povrću s niskim glikemijskim indeksom poput bundeve i slatkog krompira - predlaže Džesika Sepel.Osim zdravih alternativa, u borbi protiv želje za slatkišima pomažu i šetnja, čitanje i kratka dremka. - Glad za slatkišima često se javlja kao posledica stresa i emocionalnih problema - objašnjava stručnjak. - Vežbe opuštanja i svesnosti trenutka doprineće vam da se uskladite s telom i svesno donosite odluke.

10 načina da pobedite nekontrolisanu želju za šećerom1. Koristite jabukovo sirće 2. Uvedite tri redovna obroka 3. Ne jedite voće posle podne 4. Unapred pripremite zdrave hranljive alternative slatkišima 5. Začinite hranu limunom 6. Unosite proteine i zdrave masti 7. Uzimajte magnezijum pred spavanje 8. Koristite vlakna u ishrani 9. Vežbajte tehnike opuštanja 10. Pojedite zdravu užinu oko 15 sati

#Lepota

#Slatkiši

#mršavljenje

'