AKTUELNO

Devojke ga obožavaju, ali posle ovoga neće više... Ili će bar dva puta razmisliti pre nego što ga ponovo stave.

Ruski manikir je sve popularniji i sasvim je moguće da će postati najomiljeniji trend nege noktiju u 2018. godini. Sada se radi i u našim kozmetičkim salonima, ali treba biti jako oprezan jer skriva dve velike opasnosti.

Šta je uopšte ruski manikir?

U ime lepote, odnosno da bi se lak mogao naneti na ceo celcati nokat, sva kožica (živa) kožica oko noktiju se temljno uklanja. Ruski manikir se od skoro radi i kod nas, ali njegova popularnost, tek raste. U Evropi je jako popularan, iako skriva velike opasnosti...

Kod ruskog manikira se potpuno uklanja kožica oko nokta, za razliku od klasičnog manikira gde se nokat pomoću turpije formira u željeni oblik, a kožica se "gura" unazad. Kod ruskog manikira se ta kožica potpuno skida. To se izvodi "frezom" odnosno brusilicom s raznim nastavcima, pa su osim "ruski" drugi nazivi za ovu tehniku "equipment" ili "e-file" manikir.

U čemu je fora?

Fora je tome da se sva kožica na i oko nokta mehanički skine, odnosno obreže, mnogo temeljnije nego što smo navikli. Skidaju se, stručno rečeno, proksimalni nabori, bočni zidovi i zanoktice koje zapravo štite nokte i nežnu površinu nokta od ulaska štetnih klica i bakterija. Postupak je invazivan jer podrazumeva namerno rezanje žive kože koja okružuje pločicu nokta.

Zašto je to opasno?

Iako se za ovaj manikir često koriste ulepšani termini poput "buffing" ili "polishing" pod izgovorom da će nokti "izgledati ljepše", rezultat je oštećena koža koja otvara prolaz bakterijama i olakšava nastajanje infekcije nokta. Zato ruski manikir nikad ne bi trebala da radi osoba koja nije prošla propisnu obuku i ima licencu.

Takođe, higijenski uslovi trebali bi trebalo da budu vrhunski, a sav pribor sterilisan. Da li ste sigurni da je tako i pre nego što odete u salon?

Ali, čak i ako su ovi uslovi zadovoljeni tehnika nije bezopasna. Naime, iskustva onih koji je koriste potvrđuju da nakon ruskog manikira koža oko pločice nokta često tako raste da se tehnika mora stalno ponavljati. Zapravo - stvara se problem koji je manikir trebalo da reši.

#Lepota

#Nokti

'