AKTUELNO

Dejli mejl piše da je jedna u 50 osoba u Skandinaviji trenutno na ovoj dijeti, a njen autor, majka petoro dece, tvrdi da je za 10 meseci izgubila 40 kilograma.

Kako funkcioniše skandi sens dijeta?

Svaki obrok sastoji se od četiri porcije, koje odgovaraju veličini vaše ruke, odnosno tome koliko hrane može da stane u nju.

Dve porcije treba da čini povrće - presno, kuvano ili grilovano

Treću porciju čine proteini, poput jaja, ribe ili živinskog mesa, a četvrta su ugljeni hidrati, što može da bude pirinač, pasta, integralne žitarice, pa i voće.

U svaki obrok je dozvoljeno staviti jednu do tri kašike ulja, ili uključiti namirnice poput avokada, semenki i orašastih plodova.

Ukoliko želite desert, isključite jednu porciju ugljenih hidrata iz obroka, a ako vam se za doručak ne jede porcija ugljenih hidrata, zamenite je porcijom povrća ili proteina.

Najbitnije je, dakle, imati dobro balansiran obrok, a ovu dijetu možete držati nedeljama, pa čak i mesecima, piše MSN.

Foto: Pixabay.com

PRIMER JELOVNIKA

Doručak: Dva jaja, pečeni brokoli i tost od integralnih žitarica Ručak: Pileća prsa, avokado, pečeni slatki krompir, dinstana tikvica i paprika Večera: Losos, braon pirinač, grašak, šargarepa i boranija Ukoliko vam je na početku teško da se pridržavate ovog režima, dozvoljeno je da posegnete za zdravom (i ne isuviše kaloričnom) užinom. Razlog zašto je ova dijeta toliko uspeša jeste što nije restriktivna, i što je namenjena svima.

#Dijeta

'