AKTUELNO

Šoljica toplog čaja uvek dobro dođe, a od toplog je izgleda bolji hladan čaj.

Saveznik u mršavljenju mnogima je napitak koji mnogi koriste kao zamenu za kafu – čaj, a sada naučnici tvrde da je umesto toplog bolje konzumirati hladan čaj ako želite da izgubite par kilograma.

Istraživanje je nedavno objavljeno u žurnalu "Frontiers in Psysiology". Švajcarski naučnici su otkrili kako ispijanje šolje hladnog čaja pojačava potrošnju energije što je veoma važno za gubitak kilograma, a što je veća potrošnja energije gubi se više kalorija.

Istraživači sa Univerziteta Friburg koji su sproveli istraživanje rekli su da hladan čaj podstiče oksidaciju masnoća i oslobađa energiju. Takođe, smanjuje i metaboličko opterećenje srca što je pokazalo testiranje 23 volontera. Hladan čaj smanjuje rizik od glaukoma.

Čaj koji je korišćen u istraživanju je Yerba mate koji je veoma popularan u Južnoj Americi, posebno u Argentini, Paragvaju i Urugvaju. Volonteri su pili pola litra čaja dnevno, a temperatura čaja je bila tri stepena celzijusa, ali i isti čaj od 55 stepeni celzijusa. Merili su im otkucaje srca, pritisak, protok krvi, potrošnju kiseonika i oksidaciju masnoća.

Potrošnja energije povećava se sa smanjenjem temperature čaja, a povećana je 8,3 kada se pije hladan čaj za razliku od ispijanja toplog napitka kada je potrošnja energije 3,7 odsto.

Pročitajte još: MUČE VAS BORE?! Maska od ovih SEMENKI je pravo REŠENJE za vas!

#mršavljenje

#Čaj

'