separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Topao ili hladan: Evo kakav čaj morate da pijete ako želite da smršate


Šoljica toplog čaja uvek dobro dođe, a od toplog je izgleda bolji hladan čaj.


Saveznik u mršavljenju mnogima je napitak koji mnogi koriste kao zamenu za kafu – čaj, a sada naučnici tvrde da je umesto toplog bolje konzumirati hladan čaj ako želite da izgubite par kilograma.

Istraživanje je nedavno objavljeno u žurnalu "Frontiers in Psysiology". Švajcarski naučnici su otkrili kako ispijanje šolje hladnog čaja pojačava potrošnju energije što je veoma važno za gubitak kilograma, a što je veća potrošnja energije gubi se više kalorija.

Istraživači sa Univerziteta Friburg koji su sproveli istraživanje rekli su da hladan čaj podstiče oksidaciju masnoća i oslobađa energiju. Takođe, smanjuje i metaboličko opterećenje srca što je pokazalo testiranje 23 volontera. Hladan čaj smanjuje rizik od glaukoma.

Čaj koji je korišćen u istraživanju je Yerba mate koji je veoma popularan u Južnoj Americi, posebno u Argentini, Paragvaju i Urugvaju. Volonteri su pili pola litra čaja dnevno, a temperatura čaja je bila tri stepena celzijusa, ali i isti čaj od 55 stepeni celzijusa. Merili su im otkucaje srca, pritisak, protok krvi, potrošnju kiseonika i oksidaciju masnoća.

Potrošnja energije povećava se sa smanjenjem temperature čaja, a povećana je 8,3 kada se pije hladan čaj za razliku od ispijanja toplog napitka kada je potrošnja energije 3,7 odsto.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti