AKTUELNO

Negovana i sređena stopala su odraz brige za celokupno telo. Posle perioda u kom su bila zarobljena u zimskoj obući, pružite im neophodnu negu.

Negovana stopala predstavljaju odraz brige za celokupno telo, a najviše su izložena pogledima tokom prolećnih i letnjih meseci. Potražite neki od salona kako biste ih oporavili od zarobljenosti tokom zime, ili, još brže i jeftinije, sve uradite u kućnoj varijanti. Dovoljno je da nakon toga svakog dana odvojite 15 minuta za redovnu hidrataciju, i vaša stopala će s lakoćom uskočiti u sandale.

So i šećer

Najpre napunite lavor toplom vodom, sipajte morsku so i uronite stopala. Dodajte par kapi svog omiljenog esencijalnog ulja (lavanda, čajevac, ruzmarin, žalfija...), sitno kamenje, a u hedonističkoj varijanti i latice cveća. Topla kupka smanjuje napetost i pojačava delovanje eteričnih ulja, koja mogu biti namenjena uklanjanju bolova, kožnih problema, prekomernog znojenja ili jednostavno uživanju. Opustite se u ovom tretmanu pola sata, možete i dok gledate TV, čitate, slušate muziku i slično, a stopala možete masirati kamenčićima ili razgibavati prste.

Sledeći korak je uklanjanje oštećenih delova na petama. Recite ne kredo žiletima, jer su u rukama amatera potencijalno vrlo opasni. Zato je najbolje da koristite kamenu ili metalnu turpiju za pete i skinite samo prvi sloj "mrtve" kože. Turpijanje podstiče cirkulaciju na umrtvljenim delovima stopala, opušta kožu i otvara pore.

Omekšale nokte isecite ravno, ali ne suviše kratko. Tako ćete izbeći problem uraslih noktiju. Isturpijajte nokatnu ploču mekom turpijom, polako i strpljivo, pazeći da ne oštetite zanoktice.

Foto: Pixabay.com

Kao obavezan pribor nabavite metalni gurač zanoktica, pre nego makazice za njihovo sečenje. Namažite nožne prste bademovim uljem i krenite guračem prema korenu. Zahvaljujući omekšaloj koži, skinućete taman onoliko koliko je potrebno.

Sada je pravi trenutak za piling. Uzmite šolju i u nju sipajte dosta soli i maslinovog ulja. Važno je da izbalansirate sastojke tako da soli bude više od ulja, a onda dobro istrljajte smesu po stopalima i isperite mlakom vodom. U drugoj varijanti na 50 grama soca od kafe ili smeđeg šećera dodajte kašičicu maslinovog ulja, masirajte stopala kružnim pokretima od pet do 10 minuta, pa isperite toplom vodom.

Pakovanja i lakovi

Nakon toga možete staviti neko od pakovanja. Najpopularnije je ono od kivija, koje sadrži vitamin C, dubinski deluje, regeneriše kožu i posebno u toplim mesecima prijatno deluje na umorne i otečene noge. Od sastojaka možete koristiti med, žumance, sok od limuna, pavlaku, različita ulja, uključujući bademovo, maslinovo ili kokosovo... Drugim rečima, sve što biste smućkali i stavili kao masku na lice - možete i na stopala.

Finiš čini hidratantna krema koja se brzo upija. Obavezno birajte one koje sadrže od 20 do 40 odsto uree kako bi vaša stopala bila glatka i sjajna tokom cele godine. Kreme na bazi nevena i kantariona su takođe dobre, ali je urea najdelotvornija. Nemojte navlačiti čarape u narednih pola sata, jer će upiti ono što je namenjeno vašim stopalima.

Kada ste obavili ovako složenu i kompletnu negu, možete da pređete na ulepšavanje noktiju. Važno je da leti nokti ne budu ni predugi ni prekratki, ali poželjno je da budu nalakirani. Ako želite da budete u trendu ovog proleća, opredelite se za žutu, pastelnu ljubičastu, magentu pink ili metalik nijansu. Svetlijim lakom moguće je vizuelno izdužiti stopalo, dok će ga tamniji nanet na kraće nokte malo smanjiti.

Foto: Pixabay.com

Tretmani iz kuhinje

- Pomešajte 10 grama ovsenih pahuljica, 25 grama meda i sok od pola limuna. Smesu zagrejte, nanesite na stopala i držite oko 40 minuta.

- Izrendanu šargarepu pomešajte sa samlevenim ovsenim pahuljicama u srazmeri 1:3. Za mekoću dodajte i sok od šargarepe. Nanesite na stopala i ostavite da stoji između pola sata i sat.

- Pre odlaska na spavanje opustite stopala u toploj surutki pola sata, a potom ih namažite mešavinom ricinusovog ulja i glicerina.

- Pomešajte žumance, kašičicu soka od limuna i pola kašike gustina i nanesite na pete. Kada se smesa osuši, isperite toplom vodom i namažite pete hranljivom kremom.

- Pomešajte jednaku količinu meda, pavlake i sitnog sira. Nanesite smesu na omekšale pete, ostavite da stoji pola sata, pa isperite toplom vodom.

#Lepota

#Nokti

'