AKTUELNO

Mediji, nemaština i neobrazovanje su pogubni za temelje identiteta svakog pojedinca i naroda.

Novo vreme je teško za muškarce, ali je još teže za žene, ukazuje sociolog Dalibor Petrović. Prema njegovim rečima, potreban je misaoni proces da bi se doživelo umetničko delo. Današnja lepota i poimanje žene su se sveli na kič elemente, gde je stalno neki deo tela u prvom planu. Te devojke tako postaju samo lutke i predmeti koji se nose kao trofeji ili nakit nekih "uspešnih" muškaraca.

- Patrijarhalnost koja je u Srbiji dominantna, muškarce posmatra kao osobe, a žene kao neku vrstu objekta. Danas, smatramo da u našem društvu postoji emancipacija, ali je ona ipak samo na površini – kaže sociolog.

On smatra da su delom krivi mediji i njihova dostupnost i brzina. Kako kaže, današnji čovek traži instant rešenja, pa nemamo vremena da otkrivamo unutrašnju već i samo spoljnu lepotu.

Novinarka Biljana Obradović je ukazala na ulogu medija u društevenim kretanjima. Ona smatra da je “fotošop” uništio ženu jer promoviše nerealan izgled - isti nos ili usta. Kako kaže nestali su suptilnost i ženstvenost, a postavlja se pitanje da li neko treba da se obrazuje ili samo da radi na svom fizičkom izgledu.

- Broj klikova je navažniji na portalima i društvenim mrežama, i to dovodi do toga da se ne toleriše neuspeh. Ukoliko neko ima neku manu, poput viška kilograma ili celulita, postaje predmet osude – rekla je Biljana Obradović u emisiji “Pravac” na TV Pink3.

Fotograf Jelena Jovanov je, govreći o korišćenju ženskog tela na naslovnim stranama, reklamama u muzičkim spotovima, podsetila da je još od antičkih vremena nago telo bilo posmatrano kao umetnost.

- Kao takvo, telo nije bilo vulgarno, što postaje problem 21 veka. Umesto da napredujemo, mi telo smatramo kao nešto što se prodaje i što je sramotno – kaže Jelena Jovanov i dodaje da je najvažnije vaspitavati decu na pravi način i pokazati im prave vrednosti.

S. P.

#Emisija Pravac

#Žena

'