AKTUELNO

Dijete su precenjene - saglasni su stručnjaci, dijetetičari i nutricionisti.

Međutim, postoje navike koje mogu itekako uspešno da očuvaju vašu liniju na zavidnom nivou.

Nije svaki dan posebna prilika

Krofne na poslu, dekadentan obrok u restoranu na pauzi, torta na rođendanskoj zabavi... Povoda uvek ima, češće nego što mislite, ali nije svaki povod prilika da sve jedete i probate.

Napravite spisak dana kada ćete jesti sve što poželite, tipa na svom i sestrinom rođendanu, a ne na svakom na koji ste pozvani. Tako ćete pametno održavati liniju, nećete biti previše željni ičega.

Pričajte tokom večere

Obično se kaže da se ne priča sa punim ustima, ali iskoristite priliku za stolom ipak i da razgovarate. tako ćete jesti duže, žvakaćete više i poješćete manje.

Studija objavljena u magazinu "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" navodi se da ljudi koji jedu sporije jedu manje jer na vreme primete da su siti.

Foto: Pixabay.com

Ne trošite vreme na dijetalnu ishranu

Hrana koja ima nizak procenat masnoće, šečera, malo kalorija zvuči dobro u praksi. Najčešće je u pitanju hrana sa previše ugljenih hidrata, nezdrava, previše obrađena, pa je ipak izbegavajte u svakodnevnoj ishrani.

Odmarajte

Ako želite da imate zdrav odnos masti u vašem organizmu obavezno odmarajte što više i što češće. San reguliše nivo hormona u organizmu, a to je ključno za vaš metabolizam i održavanje zdrave kilaže.

Izbegavajte sokove

Veštački sokovi su nešto što je potpuno beskorisno u ljudskoj ishrani. Najbolje bi bilo da ih potpuno isključite iz upotebe.

Čak i napici bez zaslađivača utiču na težinu, tako što pojačavaju osećaj gladi, što vodi ka višku kilograma.

Foto: Pixabay.com

Ne brojte kalorije

Telo potpuno drugačije koristi 1.000 kalorija iz brze hrane i 1.000 kalorija iz zdravih namirnica. Nutricionisti savetuju da na vašem tanjiru treba da bude prava hrana, bogata zdravim masnoćama.

Jedite šećer pametno

Šećer je takođe namirnica koju treba da izbegavate u ishrani.

Ako jedete previše slatko, u telu se gomilaju masnoće.

Pročitajte još: Aksentijević za NOVO JUTRO: Problem gojaznosti ne sme da bude poznat samo u stručnoj javnosti nego i šire! (VIDEO)

#Dijeta

#Zdravlje

#mršavljenje

'