AKTUELNO

Nisu svi silikonski implantanti podjednako opasni.

Silikonski implantati za grudi koji imaju grublju površinu opasniji su od glatkih, pokazalo je novo istraživanje.

Ranije studije povezivale su implantate za grudi da rakom dojke, ali je nova studija medicinskog koledža Pen Stejt potvrdila da su "silikoni" sa teksturom, dizajnirani tako da čvršće stoje u mestu, izazivaju retki agresivni oblik kancera koji se teško leči.

Ta dijagnoza ima i poseban naziv - "anaplastični krupnoćelijski limfom povezan sa grudnim implantatima" ili BIA-ALCL. Implantati sa teksturom postali su popularni devedesetih i pacijentkinje su ih birale jer čvrsto stoje u grudnom džepu.

Prvi slučaj BIA-ALCL registrovan je 1997, otprilike u vreme kad su takvi implantati postali zastupljeniji na tržištu. Među njima su Mentor Memory Shape i Allergan Natrelle 410 čija je upotreba dozvoljena 2013.

Foto: Pexels.com

Za potrebe nove studije istraživači su ispitali 115 naučnih radova koji su se bavili proučavanjem 95 pacijentkinja sa dijagnozom BIA-ALCL. Pen Stejt istraživači proučavali su kako ta bolest nastaje, faktore rizika i postojeće lekove.

Otkrili su da BIA-ALCL pogađa jednu od 30.000 žena sa implantatima i da su gotovo svi slučajevi zabeleženi kod onih koje su imale implantate sa teksturom. Od 95 pacijentkinja obuhvaćenih studijama, pet je umrlo.

Pošto istraživači nisu pronašli nijedan slučaj BIA-ALCL pre pojave implantata sa teksturom, zaključili su da između njih postoji uzročno-posledična veza, ali se u izveštaju ističe da je potrebno još istraživanja koja bi to potvrdila.

Pročitajte još: DOBRO IH ODMERITE: Prsti otkrivaju kakav je u KREVETU, palac i mali prst su KLJUČNI

#Rak

#Silikoni

'