AKTUELNO

Saznajte kojih deset stvari čini da izgledate starije.

Verovatno vam se desilo da vam neko kaže da izgledate starije nego što zaista jeste. Razlog ovome može da bude stres, nedostatak sna, ali i mnogi drugi faktori. Da biste sprečili prerano starenje, pokušajte da izbegavate sledeće stvari.

1. Hrana koja izaziva zapaljenja

Pokušavajte da izbegavate hranu koja izaziva hronična zapaljenja, kao što su biljna ulja, margarin, crveno meso ili hrana bogata šećerima. Ovo šteti vašoj koži i ubrzava proces starenja. Umesto ove hrane, konzumirajte onu koja je bogata omega - 3 uljima: lan, avokado, losos i maslinovo ulje. Takođe, jedite što više voća i povrća i potrudite se da u svoj organizam unosite dovoljno proteina, jer će to pospešiti stvaranje kolagena.

Foto: Foto: foter.com

2. Hormonalni disbalans

Hormon rasta, koji proizvodi štitna žlezda, zajedno sa kolagenom održava čvrstinu kože i mišića. Ukoliko dođe do disbalansa, to uzrokuje opuštanje i zadebljanje kože.

3. Prevelike količine alkohola

Što više unosite alkohol u svoj oranizam, više dehidrirate. Ukoliko preterujete sa koktelima, to dovodi do prekomernog isušivanja kože, pojave akni, nastajanja bora i pojačanog crvenila, što čini da izgledate starije.

Foto: Foto: foter.com

4. Stres

Stresne situacije, posebno one na poslu, štetno utiču na DNK. Stres nepovoljno utiče na ceo organizam, a posebno na mozak. Teško je kontrolisati stresne situacije i reagovanje na njih, ali dovoljno sna, meditacija ili joga umiriće vaš organizam.

Foto: Foto: foter.com

5. Manjak sna

Nedovoljno sna ne utiče samo na ubrzano starenje, već ima dugoročne posledice na ceo organizam. Manjak sna dovodi do gojaznosti, narušavanja imunog sistema, loše koncentracije i slabijeg pamćenja. Spavanje isključivo na jednoj strani dovodi do stvaranja bora. Preporučije se spavanje na leđima, a za jastuke koristite navlake od satena ili svile.

6. Sunčanje

Sunčanje je pogubno za kožu. Potamnjivanje ne samo da izaziva rak kože, već izloženost UV zracima izaziva slabljenje ćelija kože. Zato nanosite zaštitnu kremu na svaka dva sata kada ste izloženi suncu da biste održali kožu glatkom i otpornom na sva negativna dejstva.

Foto: Foto: foter.com

7. Pušenje

Pored toga što izaziva neplodnost, visok krvni pitisak, rak pluća i srčana oboljenja, pušenje dovodi do nastanka raznih oboljenja kože, ali i do njenog opuštanja i promene boje kože lica. Mišići oko usta neprestano se koriste pri uvlačenju dima, što dovodi do stvaranja dubokih bora u ovom predelu.

Foto: Foto: foter.com

8. Zanemarivanje zdravlja očiju

S obzirom na to da koža oko očiju ima malo lojnih žlezda, neophodno je da koristite dnevnu kremu koja će stimulisati stvaranje kolagena i ublažiti proces pojave bora oko očiju.

9. Nedostatak fizičke aktivnosti

Vežbanje će ne samo uticati na regulisanje težine, rad srca i pluća, već će podmaditi vašu kožu. Sa druge strane, preterano vežbanje oštetiće slobodne radikale i usporiće proces nastajanja koagena.

Foto: Foto: pixabay.com

10. Loša šminka

Mada šminka pomaže da se sakriju nesavršenosti i bore, upotreba pogrešne i neadekvatne šminke može dovesti do toga da izgledate starije. Ukoliko koristite tešku podlogu za šminku i pudere, to se može nataložiti u predelu oko očiju i usta, čime ćete istaći bore. Umesto pudera, koristite toniranu kremu koja će koži dati sjaj, a da biste upili masnoću sa lica, koristite maramice za matiranje. Da biste istakli oči, na donje kapke stavite beli ajlajner umesto klasičnog crnog kreona.

Foto: Foto: foter.com

Autor: M. Đurović

'