AKTUELNO

U nastavku saznajte uz koje aktivnosti ćete najbrže sagoreti kalorije

Svaka fizička aktivnost troši kalorije koje unesemo u organizam hranom. Redovnom aktivnošću podižete formu i jačate mišiće, a kao rezultat dobićete i gubitak kilograma. Ali, jel ste se zapitali koje vrste aktivnosti najviše troše kalorije?

Brzo trčanje

Trčanje spada u najjednostavnije aktivnosti jer ne podrazumeva nikakvu dodatnu opremu. "Sat vremena trčanja brzinom od 12,8 kilometara na sat otopiće 1.074 kalorija kod osobe od 90 kilograma", kaže stručnjak za fitnes Kris Rajan. Međutim, mnogi ljudi nemaju kondicije da prebrzo ili predugo trče, te je ova aktivnost pravi izazov za kardiovaskularni sistem.

- Najbolje da počnete sprintom od 10 do 20 sekundi, pa minut hodanja ili laganog trčanja - kaže dr. Rodžer E. Adams, dijetetičar i nutricionista iz SAD-a i dodaje da gubitku kilograma pomaže nošenje posebnog prsluka s tegovima.

Intenzivno plivanje

Redovno plivanje može da otopi čak 892 kalorije za sat vremena (čovek od 90 kilograma). Sami pokreti tope kalorije, a dodatno se pojačava što je voda hladnija od temperature tela. Takođe, dodatni učinak imaće plivanje u bazenima u kojima je voda hladnija od proseka ili u moru, jezeru.

Pešačenje s rancem

Ako se odlučite da pešačite sa rancem na leđima ili planinarite,za sat vremena možete sagoreti 637 kalorija. Dodatni teret na leđima jača mišićnu snagu u gornjem i donjem delu tela. "Različit teren je, takođe, odličan za poboljšanje koordinacije i rada na malim stabilizujućim mišićima u nogama i stopalima", kaže Samanta Klajton.

Ako želite dodatno izgubite još više kilograma, povećajte težinu ranca ili birajte još strmiji teren za hodanje.

Preskakanje vijače

Ako ste se nekad zapitali zašto najveći svetski bokseri preskaču vijaču, sada će vam biti jasnije. Na taj način jačaju mišiće i povećavaju otkucaj srca. "Tako se može sagoreti do 1.074 kalorija za sat vremena Čak i samo nekoliko minuta preskakanja može da pojača rad srca i pluća", kaže Rajan i dodaje:

- Najbolji način je da napravite režim vežbanja u intervalima Sto preskakanja, pa lagano hodanje u trajanju od 60 sekundi. Potom se taj interval ponavlja sve dok ne budete previše umorni da nastavite.

Trčanje uz stepenice

Za ovaj vid aktivnosti je potrebna samo volja, a odličan je za izgradnju mišića i poboljšaanje kardiovaskularne kondicije. Pored toga, istopi 819 kalorija za sat vremena (kod čoveka od 90 kilograma). "Podiže broj otkucaja srca u isto vreme dok zajedno sa plućima pumpaju više krvi i kiseonika, što povećava nivo otapanja kalorija, više nego kada se trči po ravnom", kaže Rajan.

Trčanje uz stepenice i hodanje niz njih je najbolja kombinacija.

- Možete da menjate brzinu kako biste povećali nivo intenziteta ili, ako možete, preskačite po dve stepenice dok trčite. To će povećati napor na mišiće, a time i sagorevanje kalorija - dodala je trener Samanta Klajton.

#Lepota

'