AKTUELNO

Novinarka portala Pink.rs isprobala je ovu zaboravljenu tehniku sređivanja kose – evo kako je izgledalo sesti pod frizersku haubu.

Ombre, balejaž, lokne na peglu, ispravljanje keratinom, minival voćnim kiselinama... To su frizerske usluge koje pored šišanja i feniranja nude saloni, a ujedno su i najpopularnije među pripadnicama lepšeg pola.

A da li znate šta je vodena?

Mlađe generacije nikada nisu ni čule za ovu vrstu frizerske tehnike, a malo koji salon danas pruža ovu uslugu.

Foto: Pink.rs

Uz malo muke, pronašli smo salon u Beogradu koji i danas u ponudi ima ovu uslugu i reši da vidimo šta je kako se pravi "vodena frizura“.

Foto: Pink.rs

Reč je zapravo o starom načinu pravljenja i definisanja lokni, a traje dok opet ne operete kosu:

Ljubazna frizerka, dočekala nas je sa osmehom, i pomalo začuđena:

Foto: Pink.rs

- Vodenu danas gotovo niko te traži, iako su lokne baš u modi. Vodenu uglavnom rade starije žene, koje godinama dolaze u salon, mladi i ne znaju šta je to – kaže Ružica, vlasnica malog starinskog salona u Beogradu.

Proces pravljenja "vodene frizure" zgleda ovako: pranje, navijanje na metalne viklere, pa sušenje ispod haube. Sve traje oko sat vremena, uz vešte ruke frizera i manje. Sušenje traje ispod haube traje pola sata.

Foto: Pink.rs

Na uši se stavlja specijalna zaštita, mali plastični štitnici, a na kosu, namotanu na viklere, mreža. Osećaj pod haubom u prvi mah može biti neprijatan, ali je lako navići se. Lokne se obavezno učvrste lakom.

Foto: Pink.rs

Rezultat je dosta dobar, a lokne čvrste i traju sve dok se kosa ne pokvasi. Lokne se blago opuste dan-dva.

#Frizura

#Kosa

'