AKTUELNO

Sada je pravo vreme da započnete sa programom povratka u formu.

Ako vas pomalo grize savest zbog svih onih zalogaja koje ste pojeli tokom praznika, sada je pravo vreme da započnete sa programom povratka u formu.

Prošle su sve decembarske i januarske proslave, dani su sve duži, a proleće će za tili čas zakucati na naša vrata. Vremena imate dovoljno da vaš program skidanja nepotrebnih masnih naslaga bude takav da ga praktično nećete ni osetiti. Ako je vaš cilj ravan stomak, onda mu morate pristupiti strateški, jer dugotrajno ili mukotrpno vežbanje nije garancija da ćete to postići.

Ravan stomak je, rekli bismo, 80 odsto ishrane, a 20 odsto vežbanja, a od tih 20 odsto samo je 10 odsto trbušnjaka. To znači da salo sa stomaka ne možemo skinuti samo radeći trbušnjake! Tu dolazimo do pravilne ishrane i kardio treninga.

Preporučljivo je uneti 3 glavna obroka kroz dan i 2 manja međuobroka. Manjim i kvalitetnijim obrocima održavamo naš organizam sitim tokom dana, a tu je posebno važan i doručak, koji nam pruža energiju. Ovakvim načinom prehrane isto tako sprečavamo kasno prejedanje, koje je i jedan od najvećih krivaca za salo na stomaku.

Doručak bi trebalo da bude obilan. Priuštite sebi dovoljno ugljienih hidrata i proteina, te doručak pojedite sat vremena nakon buđenja, a sve to možete zaliti i čašom mleka s malo masnoće. Za međuobrok pojedite nešto masno, najbolje šačicu badema ili neslanog kikirikija. Zatim, za ručak ponovite kombinaciju proteina i ugljenih hidrata, ali onih kvalitetnih, poput kuvanog krompira. Sledi još jedan međuobrok, što može biti voćka, integralni krekeri ili povrće. Večera treba biti lagana, a vrlo dobro je tada kombinovati proteine i masti. Dobar je posni sir sa maslinovim uljem, zelena salata s tunom i slično.

Zlatna pravila za ishranu:

1. Uvek doručkujte.

2. Poželjna je kombinacija proteina i ugljenih hidrata, kao i proteina i masti. Ugljene hidrate i masti nije dobro kombinovati, pogotovo ako su to namirnice kao što je krompir i ulje (pomfrit).

3. Voće nemojte jesti prekasno i nemojte ga previše kombinovati sa drugim namirnicama. Dobra kombinacija voća je ona s vodom i zelenim lisnatim povrćem, a nemojte u mešavinu dodavati povrće koje sadrži skrob.

4. Priuštite sebi dan za varanje. Jedan dan nedeljno možete pojesti obrok, koji ne spada pod zdravu prehranu, neće vam naškoditi.

5. Izmerite vaš struk i pratite rezultate. Merenje na vagi nas često može prevariti, jer ona ipak ne zna koliko kila čine mišići, a koliko salo. Merenjem struka najbolje ćete prepoznati rezultate. Neće škoditi ni da se uslikate, pa ponovite slikanje posle nekog vremena.

Vežbanje – stotine trbušnjaka ili ne?

Kada smo regulisali ishranu, vežbanjem ćemo ubrzati skidanje sala na stomaku i oblikovati telo. Budite umereni, vežbajte nekoliko puta nedeljno, ali ne izostavljajte vežbanje sa laganim tegovima, jer će ono pomoći topljenju masti. Primer vežbanja mogao bi biti da se dobro istegnete, zagrejete 10-15 minuta na traci, zatim napravite nekoliko serija s tegovima i na kraju, dodajte intenzivni kardio trening. Nikako ne zaboravite još jedno istezanje na kraju treninga.

J. Stanković

#Dijeta

#Hrana

#vežbanje

'