AKTUELNO

Da li ste ljubitelj mediteranske ishrane? Sada još više možete da uživate u pastama, jer naučnici imaju dobru vest za vas.

Testenine su poslednjih godina na lošem glasu, baš kao i hleb i smatraju se neprijateljima vitkog struka.

Tako ne misli “Pastalovers” koji na svom Instagram profilu često deli fotografije raznih pasta-specijaliteta!

Međutim, naučnici kažu da je to mit i da one zapravo pomažu u gubljenju kilograma. Naime, ako je testenina uključena u mediteransku ishranu, bogatu povrćem i maslinovim uljem, zapravo se povezuje sa blagim smanjenjem indeksa telesne mase.

U studiji koju su sproveli italijanski naučnici, analizirana je ishrana više od 23.000 ljudi iz dva regiona u Italiji. Učesnici su zapisivali sve što su jeli u dnevnik ishrane, a zatim odgovarali na pitanja istraživača. Količina testenine koju su unosili na dnevnoj bazi je standardizovana i poređena sa njihovim indeksom telesne mase, kao i obimom struka i kukova.

Ispostavilo se da pasta ne utiče na gojenje, nego da čak doprinosi mršavljenju. Vođa studije Đorđo Punis kaže da podaci pokazuju da testeninu nikako ne treba eliminisati iz tanjira.

– Mediteranska ishrana bazirana na umerenosti u konzumaciji i poštovanju raznovrsnosti namirnica, dobra je za vaše zdravlje – zaključio je on dodajući da su testenine njen sastavni dio kog se ne treba odricati.

Treba imati u vidu da “umeren” obrok treba da sadrži oko 50 do 65 grama testenine. Istraživanje je objavljeno u časopisu “Nutrition and Diabetes”.

Sigurni smo da paste koje preporučuju sa Instagram profila “Pastamylove” su pravi raj za oči, ali i za stomak, jer ne moramo više da brinemo o masnim naslagama!

#Dijeta

#Kalorije

'