AKTUELNO

Ne, ovo je mediteranska ishrana! Ako ste posetili Italiju ili gledali italijanske filmove, niste mogli da ne primetite da su, uprkos dosta masnoj i visokokaloričnoj hrani, Italijani prilično vitki. Kako? Da li je moguće jesti brašno (picu, testenine) i masnoću (mocarela, pršut), a ostati vitkog tela?

Da, moguće je. Ali Italijani za ovo imaju nekoliko trikova.

Pasta koja se pravi od testenine je osnova italijanske kuhinje i odabrana je sa velikom pažnjom. Obično se pravi od sorti durum pšenice: manje kalorija od rafinisanih sorti testenina, sastavljenih od složenih ugljenih hidrata i bogatih vlaknima. Pored toga, Italijani zaista imaju dosta sosa na testenini.

Italijani jedu puno povrća i salate: zelena salata, patlidžan, tikvice, paradajz. Povrće zauzima solidno mesto u mediteranskoj ishrani, koje zahvaljujući vlaknima i vitaminima blagotvorno utiče na figuru.

Oni jedu mnogo mesa i ribe: odrezak, piletina ili morski plodovi nužno čine osnovu njihovog ručka i večere. I, kao što znamo, protein je koristan za figuru, jer nam pomaže da se ne prejedamo i promoviše rast mišića.

Oni zaista vole da kuvaju (i muškarci i žene), svako jelo tretiraju kao kulinarsko remek-delo i poštuju ono što jedu. Pozitivan odnos prema hrani i poštovanje njihovih prehrambenih navika sprečava prejedanje.

Alkohol je tesno povezan Italijanima sa unosom hrane: vino pomaže da se poboljša i naglasi ukus hrane i pomaže probavu. Bez obzira koliko Italijani jedu, potrošiće sve dodatne kalorije na pokrete.

#Hrana

#Italija

'